De pagina wordt geladen...
De Tweede Kamer behandelde vorige week het wetswijzigingsvoorstel voor de Wet Rijonderricht Motorvoertuigen (WRM). BOVAG zet de feiten over dit onderwerp voor u op een rij.
Met steun van BOVAG, CBR, IBKI, FAM en VRB heeft minister Cora van Nieuwenhuizen op donderdag 27 september het nieuwe wetsvoorstel WRM ingebracht bij de Tweede Kamer. Dit was een eerste belangrijke stap op weg naar een duidelijke, verdere professionalisering van de rijscholenbranche. Enkele belangrijke voorstellen voor de wetswijziging:
Het debat verliep positief: de minister en de Tweede Kamer zien absoluut de noodzaak voor stappen in de rijschoolsector en zitten op een lijn dat de voorstellen voor de wetswijziging een eerste goede stap zouden zijn.
De minister gaf tijdens het debat aan ook in gesprek te zijn met de sector (CBR, IBKI en de brancheverenigingen) over maatregelen voor de middellange en lange termijn. Ook zitten de volgende kortetermijnmaatregelen al in het vat:
De minister gaf aan deze maatregelen in goed overleg met de sector de komende twaalf maanden te willen doorvoeren. Aanpassing van de wet is voor deze maatregelen niet nodig.
De wetswijziging WRM is 27 september niet aangenomen de Tweede Kamer. Tijdens het debat werd namelijk duidelijk dat er weerstand was tegen de sanctie in de huidige vorm. Ondanks dat er in het voorstel al aanpassingen meegenomen waren - zoals de genoemde termijnverlenging van zeven dagen naar acht weken - waren er diverse politieke partijen die van de sanctie af wilden. Dat zag de minister niet zitten en dus werd er besloten om het debat na de herfstvakantie verder te voeren. Alle partijen kunnen opnieuw naar de sanctie kijken en hiervoor een nieuw voorstel indienen.
BOVAG lobbyt de komende weken samen met de andere brancheverenigingen FAM en VRB voor een goede invulling van de sanctie.
Frank Hoornenborg, voorzitter BOVAG Rijscholen: "De sanctie is slechts één onderdeel van de zo belangrijke maatregelen om onze leden te ondersteunen op weg naar een professionele sector met een eerlijk ondernemersklimaat en een gezond verdienmodel. Natuurlijk waren we teleurgesteld dat er vertraging is, maar als de gesprekken die we nu voeren met alle partijen leiden tot een sterkere WRM-wetgeving dan is dat natuurlijk in het belang van onze leden. We laten de komende weken duidelijk onze stem laten horen en hebben er vertrouwen in dat we tot een goed resultaat komen met elkaar."
Als het voorstel voor de wetswijziging na de herfstvakantie wordt aangenomen, gaat de nieuwe WRM op z’n vroegst 1 juli 2019 in.