De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Waarschuwing: gemeenten delen forse boetes uit bij niet registreren in opkopersregister (DOR)
0%
Terug

Waarschuwing: gemeenten delen forse boetes uit bij niet registreren in opkopersregister (DOR)

Laatste update 13 september 2024Leestijd: 2 min
Auto's

Enkele gemeentes in de regio Rijnmond (onder meer Dordrecht en Maassluis) hebben onlangs stevige boetes van vele duizenden euro’s uitgedeeld aan autobedrijven, omdat die hun ingekochte auto’s niet in het gemeentelijke Digitaal Opkopers Register (DOR) hadden gezet. Deze ondernemers krijgen mogelijk ook een aantekening op hun strafblad. BOVAG adviseert autobedrijven die een waarschuwing krijgen van hun gemeente om zo snel mogelijk over te gaan tot registratie om boetes en strafblad te vermijden.

Doel van het DOR is het tegengaan van heling. Daar kan niemand tegen zijn. Echter: we hebben in Nederland al een geweldig, actueel en betrouwbaar systeem bij de RDW draaien, waarin álle gekentekende voertuigen met ál hun kenmerken en mutaties staan opgeslagen: het kentekenregister. Ook is ‘real time’ bekend of de auto als gestolen is gemeld, ook internationaal. Een Digitaal Opkopers Register (DOR) voor auto’s is volkomen overbodig, want auto’s helen is vrijwel onmogelijk in Nederland en dus een niet bestaand probleem.

Lobby

Niettemin ligt er nota bene een wetsvoorstel om de gemeentelijke DOR landelijk te trekken. BOVAG strijdt daar in de lobby tegen, omdat autobedrijven straks jaarlijks 1,2 miljoen keer (opnieuw en extra uitgebreid) vastleggen wat al lang vastligt. BOVAG roept gemeentes en politie op om te wachten met handhaven en dikke boetes tot de Tweede Kamer hierover gesproken heeft, waarschijnlijk begin oktober. Grote kans dat daar onze analyse gedeeld wordt en DOR voor autobedrijven wordt geschrapt.

Wat te doen?

In de tussentijd is het voor autobedrijven wel verstandig om na een waarschuwing over te gaan tot registratie in DOR, om hoge boetes en een strafblad te vermijden. Hoe vervelend ook. Daarnaast is het nuttig om, liefst samen met collega-ondernemers uit dezelfde gemeente, te proberen om het gesprek met de gemeente aan te gaan om hen te overtuigen te wachten met handhaving tot na de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer.

Heb je handhavers op bezoek gehad die jou hebben gewaarschuwd dat je het DOR moet gaan gebruiken? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00. Zij kunnen jou voorzien van meer informatie die je met de gemeente kunt delen.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.