De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Vragen over aankomende Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)
0%
Terug

Vragen over aankomende Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)

Laatste update 01 januari 2020Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) zwaar werk gaat naar verwachting rond 1 mei 2021 in. Over deze regeling voor medewerkers in de Motorvoertuigen- en Tweewielerbranche bestaan al veel vragen. BOVAG zette alvast wat voorinformatie voor u op een rijtje. Maar let op: deze regeling wordt op dit moment nog opgezet door de cao-partijen en aan onderstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

De Regeling Vervroegd Uittreden houdt in dat medewerkers binnen de cao MvT maximaal drie jaar voor hun AOW-gerechtigde leeftijd kunnen stoppen met werken door een beroep te doen op deze RVU. De medewerker krijgt dan maximaal drie jaar lang, tot aan de start van de AOW, een maandelijkse RVU-uitkering ter hoogte van de AOW-uitkering. Iemand die gebruikmaakt van de RVU moet stoppen met werken en mag geen nieuw werk meer beginnen.

Wie mag deelnemen aan RVU?

  • Medewerkers die de afgelopen vijf jaar onafgebroken onder de cao Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf vielen in een toepasselijke functie (bijlage 16 arbeidsvoorwaarden cao)
  • Medewerkers die de leeftijd van maximaal 3 jaar en minimaal 6 maanden vóór de AOW-datum hebben.

In de cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf is een lijst opgenomen met beroepen die gebruik kunnen maken van de RVU-regeling.

Hoogte van de RVU-uitkering

De RVU-uitkering is in 2021 bruto € 1.847 per maand. Dit is inclusief vakantiebijslag. Deze uitkering is gebaseerd op de netto AOW-uitkering. Werkt een medewerker minder dan 38 uur per week, dan krijgt deze een uitkering naar rato van het deeltijdpercentage.

De hoogte van de RVU-uitkering wordt ieder jaar wettelijk bijgesteld aan de hand van de wijzigingen in de hoogte van de AOW-uitkering. Hoe hoog de netto-uitkering is in een individueel geval kan verschillen. Cao-partijen adviseren daarom om vooraf advies in te winnen van een financieel adviseur.

Aanmelden voor een RVU-uitkering nog niet mogelijk

Op dit moment is aanmelden nog niet mogelijk. Naar verwachting zal de regeling rond 1 mei 2021 formeel van kracht worden. Dat wil zeggen dat medewerkers zich vanaf 1 mei kunnen aanmelden voor deelname aan RVU. Daarna wordt bekeken of de medewerker in aanmerking komt voor de regeling en het streven is dat de eerste betaling plaatsvindt in augustus 2021. Cao partijen zijn nog bezig met de voorbereidingen en publiceren de datum dat de aanmeldingen starten op de website www.mvtcao.nl. Aanmeldingen zullen ook via www.mvtcao.nl verlopen. BOVAG houdt u via mijnbovag.nl en de nieuwsbrieven op de hoogte van de RVU.

Veelgestelde vragen

Nee, de medewerker moet zichzelf aanmelden.

Minimaal 3 maanden en maximaal 6 maanden voordat een medewerker uit dienst wil treden. Hierbij geldt als eis dat de medewerker binnen maximaal 3 jaar en minimaal 6 maanden de AOW-leeftijd bereikt.

Nee, de stichting RVU moet eerst na aanmelding door de medewerker schriftelijk goedkeuring hebben gegeven voor deelname aan de RVU. Pas daarna dient de medewerker zijn baan op te zeggen.

Uiterlijk 31 december 2025 is de laatste mogelijkheid voor een medewerker zich aan te melden voor deelname. De laatste RVU-uitkering mag namelijk niet later plaatsvinden dan december 2028. Het is nog niet bekend of de regeling na deze periode wordt voortgezet.

Ja dat kan, maar dan zal de RVU-uitkering naar rato worden berekend van het deeltijdpercentage.

Ja dat kan. De RVU-uitkering wordt dan naar rato berekend op basis van het loon (Voorbeeld: Variant 80/90/100%: telt als parttimer 90%).

Ja, de medewerker moet volledig stoppen met de huidige dienstbetrekking en ook tijdens de RVU-uitkeringsperiode niet meer beginnen met betaald werk (zowel in loondienst of als zelfstandige).

Als een medewerker volledig arbeidsongeschikt is kan er niet worden deelgenomen aan de RVU. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid kan dit wel. De hoogte van de uitkering is dan naar rato van de mate van arbeidsgeschiktheid. Wel wordt aanbevolen om vooraf advies in te winnen bij een (financieel) adviseur om te bespreken of dit passend is in dit individuele geval.

De stichting RVU beslist in principe binnen twee weken of de aanvraag tot deelname wordt goedgekeurd. De medewerker ontvangt dan een schriftelijke bevestiging van een voorwaardelijke toekenning van de RVU-uitkering. Het enige wat de medewerker dan nog moet doen is binnen zes weken de schriftelijke opzegging van de arbeidsovereenkomst en de bevestiging hiervan van de werkgever aan de Stichting RVU doorgeven. Daarna wordt de voorwaardelijke toekenning omgezet in een definitieve toekenning.

Na definitieve toekenning van de RVU-uitkering wordt de RVU-uitkering uitbetaald in de eerste maand na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dit wordt rechtstreeks uitbetaald aan de medewerker.

Nadat de medewerker bericht heeft ontvangen dat de aanmelding tot deelname aan de RVU voorwaardelijk wordt toegekend, moet de arbeidsovereenkomst zo snel mogelijk maar in ieder geval binnen 6 weken schriftelijk door de medewerker bij de werkgever worden opgezegd. De schriftelijke opzegging en de bevestiging van de opzegging door de werkgever moeten vervolgens door de medewerker aan de stichting RVU worden toegestuurd. Pas daarna kan de RVU-uitkering op de afgesproken datum starten.

Cao-partijen bevelen aan dat de medewerker de werkgever zelf informeert zodra deze de aanvraag voor een RVU-uitkering wil gaan doen. De stichting RVU zal de werkgever ook informeren zodra de medewerker een voorwaardelijke toekenning voor de RVU-uitkering heeft ontvangen. Dit wordt gedaan omdat afstemming tussen de stichting RVU en de werkgever noodzakelijk kan zijn vanwege een eventuele fiscale pseudo-eindheffing.

Cao-partijen hebben afgesproken om 5 jaar lang een extra heffing te doen op de premie Sociaal Fonds die alle bedrijven betalen om de regeling te financieren.

De uitvoering van de regeling en de betalingen vinden via een externe uitvoeringsorganisatie plaats. Dit betekent dat u geen administratieve handelingen meer hoeft uit te voeren.

Ja, er zit een limiet aan het aantal aanmeldingen. Is de limiet bereikt vóór 31 december 2022 dan zal tussentijds de regeling worden gesloten voor nieuwe aanmeldingen. Als er meteen vanaf de start veel aanmeldingen zijn, dan kan er besloten worden om de regeling tijdelijk te sluiten totdat er weer voldoende financiering is. Er zal dan een wachtlijst worden gemaakt op volgorde van binnenkomst. Er zal een indicatie worden gegeven over de te verwachten duur van de wachttijd. Dit heeft geen gevolgen voor de mensen die al een RVU-uitkering ontvangen.

Nee, de medewerker beslist zelf of hij/zij wil deelnemen aan de RVU Regeling. Dit is anders als de medewerker van de werkgever een aanvullende ontslagvergoeding ontvangt! (zie volgende vraag)

In dat geval moet de medewerker samen met de werkgever de aanvraag indienen. Beiden moeten aangeven dat zij instemmen met de aanvraag. Bovendien zal de stichting RVU een schriftelijke afspraak moeten maken met de medewerker en de werkgever over de fiscale gevolgen. De belastingdienst berekent namelijk een extra heffing als er sprake is van een aanvullende ontslagvergoeding bovenop de vergoeding vanuit de stichting RVU. Er zal schriftelijk moeten worden vastgelegd tussen de stichting RVU en de werkgever dat de extra heffing geen gevolgen heeft voor de stichting RVU.

Ja, dat is mogelijk. Voor de exacte berekeningen kan de medewerker terecht bij de pensioenconsulent van het pensioenfonds PMT. De service- en contactinformatie vindt u op: www.pmt.nl/deelnemer/contact/.

Nee, zodra men uit dienst gaat stopt de opbouw van pensioen.

Nee, als er gebruikmaakt wordt van de RVU-regeling is het niet mogelijk om een WW-uitkering aan te vragen. De medewerker zegt immers zelf de arbeidsovereenkomst op.

Nee, er wordt niet apart een bedrag voor vakantiebijslag uitgekeerd.

De RVU-uitkering stopt met ingang van de dag waarop de deelnemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. De RVU-uitkering stopt eerder als de deelnemer voor de AOW-datum overlijdt of weer gaat werken.

Dan wordt de RVU-uitkering gestopt. Als de deelnemer niet of te laat bij de stichting RVU heeft gemeld dat hij/zij weer werkt dan zullen onverschuldigd betaalde RVU-uitkeringen worden teruggevorderd.

Op de website www.mvtcao.nl vindt u het reglement RVU waarin de spelregels zijn beschreven. Medewerkers kunnen terecht bij de vakbonden voor meer informatie. Werkgevers kunnen met vragen terecht bij BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Meer informatie?

Staat uw vraag over de collectieve RVU-regeling er niet tussen of wilt u graag meer informatie over de regeling? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of

ledenadvies@bovag.nl

.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.