De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Voertuig registreren? Doe je aanvraag vóór 1 november
0%
Terug

Voertuig registreren? Doe je aanvraag vóór 1 november

Laatste update 22 augustus 2024Leestijd: 2 min
Voertuigen

Wacht niet met het laten registreren van een auto, camper, bestelwagen, vrachtwagen of tweewieler in het RDW-kentekenregister. Als je je aanvraag voor 1 november indient, dan registreert de RDW het voertuig voor 1 januari 2025. Door de hoge importaantallen en de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor bestelwagens op 1 januari 2025, loopt het aantal registratieaanvragen en daarmee de wachttijden bij de RDW flink op. De RDW neemt maatregelen zoals de extra inzet van mensen, verruiming van openingstijden en zaterdagopenstellingen. Ook heeft de RDW de tijdelijke erkenning voor het ombouwen van snor- naar bromfietsen verlengd, zodat dit geen extra druk geeft op de keuringsstations. De verwachting is echter alsnog dat de wachttijden in de tweede helft van het jaar gaan pieken. Laat voertuigen dus zo snel mogelijk registreren.

De RDW raadt aan om op te letten bij de eerste registratie van lichte bedrijfswagens. Als je voor 1 november de registratieaanvraag doet, schrijft de RDW het voertuig voor 1 januari 2025 in in het kentekenregister. Er is echter wel een een afhankelijkheid met de Belastingdienst voor fiscaal akkoord en eventueel de post voor het verzenden van de kentekencard. Houd er rekening mee dat dit ook tijd kost.

Afschaffing bpm-vrijstelling

De overheid wil de verkoop van emissievrije of heel zuinige bestelauto’s stimuleren. Daarom schaft zij de ondernemersvrijstelling voor bestelauto’s met een Datum Eerste Toelating van 1 januari 2025 af. Voor deze voertuigen moet aanschafbelasting (bpm) betaald worden. De bpm wordt net als bij personenauto’s berekend op basis van de CO2-uitstoot. Lees hier meer over de afschaffing van de bpm-vrijstelling.

De Belastingdienst heeft vijf veelgestelde vragen over de bpm-vrijstelling beantwoord. Wanneer geldt bijvoorbeeld de overgangsregeling, en hoe werkt deze? De antwoorden vind je hier.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.