De pagina wordt geladen...

Bovag logo
VNO/MKB stelt: 1 regel erin = 1 regel eruit
0%
Terug

VNO/MKB stelt: 1 regel erin = 1 regel eruit

Laatste update 15 februari 2023Leestijd: 4 min
Artikel header afbeelding

VNO-NCW en MKB Nederland pleiten, mede namens BOVAG, voor verminderen van de regeldruk voor ondernemers. Voor elke nieuwe regel die de overheid invoert, moet een andere worden geschrapt, zo stellen de werkgeversorganisaties in hun zwartboek Regeldruk - Het zand in de motor.

Als je de regeldruk vanuit de overheid omzet in kosten, dan waren ondernemers de afgelopen 4 jaar zeker ruim 4 miljard euro extra kwijt, zo liet VNO/MKB becijferen. Dat moet anders kunnen. VBO/MKB wil daarom 'aan de voorkant', waar regels worden bedacht, extra controle op de noodzaak en vormgeving van nieuwe regels en 'aan de achterkant' bestaande regels bekijken op nut en noodzaak. En daarbij zou voor elke nieuwe regel die wordt ingevoerd, er een oude geschrapt moeten worden. Dat systeem is afgekeken in Duitsland, waar het al vier jaar goed werkt en in die periode 4 miljard euro bespaarde, zonder dat het land minder goed bestuurbaar en beheersbaar werd.

Treurig

BOVAG heeft meegedacht over de problemen en oplossingen in het Zwartboek en leverde een aantal treurigstemmende voorbeelden aan van onnodige en/of onwerkbare regels in de BOVAG-sectoren.

Neem de Fietsregeling, waarbij de werkgever dagelijks moet controleren of de werknemer daadwerkelijk met de fiets is gekomen. Dit is enorm belastend, dus wordt er weinig gebruik van gemaakt. En zo sterft een goedbedoelde regeling in schoonheid. Het was zoveel logischer en veel minder belastend geweest als de Belastingdienst genoegen zou nemen met een afspraak tussen werkgever en werknemer over het gemiddeld aantal dagen dat werknemer met de leasefiets naar het werk komt.

Kop

Vaak zie je ook dat Nederland het braafste jongetje van de klas wil zijn en een 'kop' zet bovenop Europese regels. Zoals bij de 'wettelijke garantie'. In vrijwel heel Europa is die beperkt tot twee jaar. In Nederland is die onbeperkt. Daarmee is de balans geheel doorgeslagen naar consumentenbescherming, en kan de retail behoorlijk in de knel komen.

Een ander voorbeeld dat BOVAG aandroeg betreft de te starre bestemmingsplannen en vergunningsregels, waardoor ondernemers blijven zitten met onverkoopbare bedrijfspanden, en fietsspecialisten niet worden toegelaten in een andere omgeving dan de binnenstad.

Ook wees BOVAG op het voorbeeld van het digitale Opkopers Register, waarin autobedrijven al hun ingekochte occasions en tweedehands onderdelen moeten registreren. Dat is een overbodige exercitie omdat Nederlands gekentekende occasions al worden geregistreerd in het RDW Kentekenregister. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid werkt momenteel gelukkig aan een wetsvoorstel om het RDW-Kentekenregister gelijk te stellen aan DOR, zodat ondernemers geen dubbele registratie hoeven uit te voeren. Gemeenten als Rotterdam en Schiedam willen echter niet wachten op het wetsvoorstel en hebben registratie in DOR alvast maar verplicht gesteld.

Handhaving

BOVAG merkte ook op dat omgevingsdiensten er niet een eenduidige werkwijze op na houden bij handhaving op de

Informatieplicht Energiebesparing

en dat roept een gevoel van willekeur op. Handhaving zou meer gericht zou moeten zijn op risico’s en er mag wat meer gevoel aan de dag worden gelegd voor de situatie waarin een ondernemer zich bevindt. Zo pleit BOVAG voor een uitzonderingspositie voor bedrijven die als gevolg van de coronacrisis, en omwille van de bedrijfscontinuïteit, versneld hun onroerend goed volledig of deels moeten afstoten -binnen de vijfjaarstermijn van de informatieplicht energiebesparing. Dat voorstel is integraal overgenomen in het zwartboek.

Regelgeving moet eerlijk, haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar zijn. Via MKB NL brengt BOVAG knelpunten én oplossingen voor BOVAG-ondernemers naar voren.

Lees hier

het volledige zwartboek

dat Leendert-Jan Visser, plaatsvervangend algemeen directeur van MKB Nederland, vandaag overhandigde aan de Tweede Kamerlid Farid Arkazan, lid van de Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.