Bovag logo
Veertig procent van de automobilisten doet een vakantiecheck
0%
Terug

Veertig procent van de automobilisten doet een vakantiecheck

Laatste update 02 juni 2023Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

Veertig procent van de mensen die met de auto op vakantie gaan, brengt die auto vooraf naar de garage voor een vakantiecheck. Een bemoedigend percentage, aldus BOVAG. Ruim de helft van de autobezitters kiest dit jaar voor een autovakantie. Een en ander blijkt uit een consumentenonderzoek van BOVAG, uitgevoerd door MultiScope onder 1.010 respondenten.

Ruim de helft (55 procent) van de Nederlandse autobezitters gaat met de auto op vakantie dit jaar. Ook veel EV-rijders zijn van plan om met de auto op vakantie te gaan: maar liefst 65 procent. Dat is opvallend hoog; dat je met een elektrische auto wat vaker moet stoppen om op te laden, nemen die EV-rijders dus voor lief. Veertig procent van de mensen die met de auto op vakantie gaat, kiest ervoor de auto vooraf te laten checken. Volgens BOVAG is dat bemoedigend en ook zeer verstandig. Ten eerste omdat de periode tussen de voorgeschreven beurten steeds langer wordt, en ten tweede omdat met name benzineauto's maar een keer in de twee jaar voor een apk naar de garage hoeven (tot ze tien jaar oud zijn). Daardoor kan het al een behoorlijke tijd geleden zijn dat de auto is nagekeken door een professionele monteur en ook moet men zich realiseren: een apk is geen onderhoud! Dat maakt een vakantiecheck voorafgaand aan een lange vakantie-autorit zeker geen overbodige luxe. Gelukkig doet 40 procent van de autorijders dat al, maar een groot deel ook (nog) niet. 55-plussers kiezen veel vaker voor een vakantiecheck (47 procent) dan autobezitters tussen 18 en 34 jaar (23 procent). Terwijl aangenomen mag worden dat die jongere groep vaker in een wat oudere auto rijdt.

Problemen

Uitvraag onder BOVAG-monteurs leert dat bij een vakantiecheck met name versleten banden en remmen en te lage vloeistofniveaus worden aangetroffen. Ook problemen met airco's en schokbrekers komen regelmatig naar boven bij een vakantiecheck. Stuk voor stuk kunnen deze defecten leiden tot een verpeste vakantie.

Na de vakantie komen auto's vaak terug in de garage met een haperend koelsysteem of defecte airconditioning, versleten koppeling, klapband of remproblemen.

Wat houdt vakantiecheck in?

Autobedrijven bepalen zelf wat ze controleren tijdens een vakantiecheck. Daar is geen vaste checklist voor, zoals bij de apk. Het advies van BOVAG is daarom: vraag altijd even bij het autobedrijf na wat wel en niet zit inbegrepen bij de vakantiecheck. In het algemeen zal dat sowieso inhouden: controle van de vloeistofniveaus, het koelsysteem, het remsysteem, de verlichting, de banden, de ruitenwissers en de accu.

Meer tips voor vakantievoorbereiding en een veilige reis geeft BOVAG op www.bovag.nl/vakantiecheck.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.