De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Veelgestelde vragen over de nieuwe loontabellen in de Cao MvT
0%
Terug

Veelgestelde vragen over de nieuwe loontabellen in de Cao MvT

Laatste update 01 januari 2020Leestijd: 0 min
Artikel header afbeelding

De nieuwe cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (MvT) is rond en de algemeen verbindend verklaring is aangevraagd bij het Ministerie SZW. Dit betekent dat de nieuwe cao-afspraken gelden. Ook zijn er nieuwe loontabellen voor bedrijven die onder deze cao vallen. Vooral over de nieuwe loontabellen krijgt BOVAG veel vragen. BOVAG verzamelde de meest gestelde vragen en beantwoordt deze.

Ja. De loonsverhoging geldt voor alle medewerkers die vallen onder de Cao MvT. Dat zijn dus ook BBL-leerlingen, oproepkrachten, verkopers en parttimers.

Voor verkopers is in de nieuwe cao bepaald dat de loonsverhoging over het vaste salaris, exclusief variabelen en/of prestatieafhankelijke beloningen, berekend moet worden.

Voor parttimemedewerkers wordt de loonsverhoging naar rato van de arbeidsomvang berekend.

Ja. De loonsverhoging is namelijk van toepassing op de salaristabellen en op alle feitelijke lonen, dus wat een medewerker daadwerkelijk verdient. Ook medewerkers die bovenschaals verdienen, maken dus aanspraak op de loonsverhoging.

De salaristabellen en de feitelijke lonen worden per 1 augustus 2024 structureel verhoogd met € 90 bruto per maand. Voor een parttime medewerker wordt dit bedrag berekend naar rato van de arbeidsomvang.

Op 1 januari 2024 kende de cao MvT een loonsverhoging van 6 procent toe. Precies op die datum is ook de verhoging van het WML. Dat roept de vraag op welke verhoging eerst toegekend moet worden.

Gezien de aard van het WML (een minimum garanderen) kan je eerst de cao-verhoging toepassen en alleen wanneer de medewerker dan uitkomt onder het WML, dient het aangevuld te worden tot het nieuwe WML.

Personeel dat na 1 januari in dienst komt en in schaal A valt, mag het nieuwe WML verdienen.

Op deze medewerker is de cao-verhoging namelijk niet van toepassing, omdat er geen dienstverband (en dus geen salaris) is op 1 januari.

Kijk voor de meeste recente Wettelijk Minimumlonen op de site van de Rijksoverheid.

Onderdeel van de nieuwe cao is dat er naast de afspraken over een standaard loonsverhoging (6 procent per 1 januari) ook afspraken over de loontabellen zijn gemaakt. Deze wijziging is doorgevoerd omdat er uit onderzoek bleek dat er weinig samenhang meer in de tabellen zat. Het advies aan de cao-partijen was om dit aan te pakken. Dit kan namelijk ook de aantrekkelijkheid van de sector vergroten en zorgen voor een concurrerende loontabel ten opzichte van andere technische sectoren.

De wijziging is per 1 februari 2024 doorgevoerd in de salaristabellen.

Concreet betekent de wijziging een degressieve groei (grotere stappen aan het begin van de schaal) en in de schalen A t/m E een aanpassing na hoeveel jaar het einde van de functieschaal wordt bereikt.

Voor medewerkers die op of dichtbij de tabellonen verdienen, kan dit een extra stijging van het salaris betekenen per 1 februari 2024.

Hou er dus rekening mee dat sommige medewerkers op 1 februari nog een extra loonsverhoging krijgen.

Ter illustratie: onder de vorige cao MvT was een medewerker ingeschaald in salarisschaal D-7. Onder de huidige cao MvT loopt functiegroep D echter tot salarisschaal D-5. De medewerker dient onder de huidige salarisschaal dus ingeschaald te worden in D-5, met een bijbehorend salaris van minimaal € 2.697. Verdient de betreffende medewerker al meer dan dit bedrag, dan hoeft u dit niet op te hogen.
Hetzelfde geldt voor een medewerker die onder de vorige cao MvT was ingeschaald in salarisschaal D-6. Ook deze medewerker valt onder de huidige cao onder salarisschaal D-5.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.