De pagina wordt geladen...
De nieuwe cao van Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven maakt onderscheid tussen meerwerk en overwerk. Wat is het verschil tussen die twee? Welke looncomponenten moeten worden meegenomen bij de een en de ander? BOVAG zette de meest gestelde vragen op een rij.
Van meerwerk is sprake als een parttimer meer werkt dan zijn contracturen, maar niet meer dan de fulltime arbeidsduur van gemiddeld 38 uur per week. Bij overwerk wordt de fulltime arbeidsduur van gemiddeld 38 uur per week overschreden.
Let op: als een medewerker ADV in tijd of geld ontvangt, dan is er pas sprake van overwerk als de arbeidsduur van gemiddeld 40 uur per week wordt overschreden.
Meer- en overwerk bij ADV
Aantal gewerkte uren | Definitie uren conform cao MvT |
---|---|
<38 gewerkte uren | Meeruren |
39-40 gewerkte uren | ADV in geld of tijd |
meer dan 40 gewerkte uren | Overuren |
Door middel van de verschoven uren is het mogelijk om de gewerkte meer- of overuren binnen dertien weken in tijd te compenseren, dus elk kwartaal. De verschoven uren zijn geregeld in artikel 24 lid 6 cao MvT. De werkgever heeft de keuze om meer- en overwerk al dan niet te compenseren via het verschuiven van de uren. U kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld maandelijks te beoordelen of er sprake is geweest van meer- of overwerk, zolang dit maar elk kwartaal gebeurt.
In de cao MvT staat geen toeslag voor meeruren genoemd. Maar over meerwerk bouwt de werknemer wel vakantiebijslag, vakantiedagen en pensioen op. Ook moet er over meerwerk de eventueel van toepassing zijnde toeslag uit de cao betaald worden (bijvoorbeeld toeslag voor werken op zaterdag, feestdag of werken buiten het dagvenster).
Over de van toepassing zijnde toeslag bouwt de werknemer vervolgens wel vakantiebijslag, maar geen pensioen en vakantiedagen op.
Volgens de cao geldt er voor overwerk een overwerktoeslag. Deze toeslag is te vinden in artikel 60 cao MvT. Over overwerk wordt met ingang van 1 februari 2019 ook vakantiebijslag opgebouwd. De vakantiebijslag wordt berekend over de totale vergoeding voor overwerk, dus inclusief de overwerktoeslag. Over overwerk wordt geen pensioen of verlof opgebouwd.
Ja, de vakantiebijslag over meer- en overwerk mag maandelijks, jaarlijks of per kwartaal uitbetaald worden. In de cao staat namelijk niet dat de vakantiebijslag jaarlijks moet worden betaald. Wel moet de vakantiebijslag elk jaar op 30 juni zijn uitbetaald. Het staat u daarom ook vrij om de vakantiebijslag op te nemen in het uurloon voor de gewerkte meeruren.
Per gewerkt meeruur bouwt een werknemer 0,0972 vakantie-uren op als de werknemer bij een fulltime dienstverband van gemiddeld 38 uur per week in een jaar 192 vakantie-uren had ontvangen. Is in uw bedrijf afgesproken dat werknemers bij een fulltime arbeidsduur meer vakantie-uren krijgen? Dan moet de opbouw van vakantie-uren per gewerkt meeruur naar rato worden aangepast.
Voorbeeld rekensom opbouw vakantieuren per gewerkt meeruur:
Ja. Voor meerwerk gelden namelijk dezelfde regels als voor overwerk (met uitzondering van de overwerktoeslag). Deze regels staan in artikel 33 en 60 van de cao MvT. De werknemer mag kiezen of hij de meeruren in betaalde vrije tijd of in geld ontvangt.
Ja. Voor meerwerk gelden dezelfde regels als voor overwerk, met uitzondering van de overwerktoeslag. Gewerkte meeruren kunnen dus binnen 13 weken in tijd worden gecompenseerd. Door tijd-voor-tijd compensatie van gewerkte meeruren blijft de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur gelijk, zodat er volgens de cao na het verschuiven van de uren geen sprake is van een meeruur.
Bovenop de vergoeding voor meerwerk moet een eventueel van toepassing zijnde toeslag uit de cao betaald worden. Maakt een werknemer meeruren op een zaterdag, dan geldt de zaterdagtoeslag (artikel 29 cao MvT). Maakt een werknemer meeruren buiten het dagvenster, dan gelden de toeslagen van artikel 61 cao MvT. En is er sprake van meeruren op een feestdag of zondag, dan gelden de toeslagen van artikel 60 lid 2 sub c en d cao MvT.
Over de van toepassing zijnde toeslag bouwt de werknemer vervolgens wel vakantiebijslag, maar geen pensioen en vakantiedagen op.
Nee. Het aantal inzetbaarheidsuren voor oudere werknemers is gebaseerd op de overeengekomen arbeidsduur. Dit verandert niet automatisch wanneer de parttimer in een bepaalde periode meer uren werkt.