Bovag logo
Veelgestelde vraag: wanneer moet u betalen voor muziek- en televisiegebruik?
0%
Terug

Veelgestelde vraag: wanneer moet u betalen voor muziek- en televisiegebruik?

Laatste update 15 november 2023Leestijd: 2 min
Artikel header afbeelding

Als u voor medewerkers of klanten muziek, radio of televisie aan heeft staan in uw bedrijf, is het in Nederland bij wet geregeld dat u een vergoeding moet betalen aan auteurs- en naburige rechtenorganisaties. Dit geldt voor bijvoorbeeld de showroom, kantoor, werkplaats, wachtruimte of bedrijfsrestaurant. Maar ook als u wachtmuziek draait aan de telefoon. Als u uw auteursrechtenafdracht via BOVAG regelt, krijgt u extra korting. Aanmelden kan uiterlijk 31 december 2023.

In de wet is vastgelegd dat het werk van artiesten, componisten, liedjesschrijvers en tv-makers beschermd is en dat zij een eerlijke vergoeding krijgen voor wie hun werk wil vertonen. In de auteurswet zijn hier afspraken over vastgelegd. Bijvoorbeeld dat de afdracht via auteurs- en naburige rechtenorganisaties verloopt. Anders zou u voor het gebruik van alle muziekstukken of video's dit met elke muziekmaker, artiest of tv-maker los moeten regelen.

BOVAG heeft collectieve afspraken gemaakt met rechtenorganisaties Buma, Sena en Videma. U krijgt 15 procent extra korting op uw auteursrechtenafdracht aan Buma en Sena (muziek) en 7 procent korting op uw afdracht aan Videma (televisie). Dit komt bovenop de 33,3 procent die BOVAG-leden al krijgen als zij zich aanmelden voor een licentie bij deze organisaties. Die extra korting laat u toch niet lopen? Aanmelden kan uiterlijk 31 december 2023!

Alle informatie vindt u op

mijn.bovag.nl/auteursrechten

.

Let op: als u vorig jaar al heeft meegedaan, dan hoeft u zich niet opnieuw te registreren. U ontvangt automatisch een factuur. Doet u mee en is er in de tussentijd iets gewijzigd? Vul dan het aanmeldformulier opnieuw in.

Online aanmelden in 3 stappen

  1. Ga naar mijn.bovag.nl/auteursrechten.
  2. Log in met uw lidmaatschapsnummer en het wachtwoord van de betreffende bedrijfsvestiging. Op deze pagina vindt u belangrijke tips en een overzicht met antwoorden op veelgestelde vragen.
  3. Op de pagina mijn.bovag.nl/auteursrechten vindt u twee formulieren, waarmee u zich kunt aanmelden voor korting op uw auteursrechtenafdracht aan Buma/Sena (muziek) en Videma (televisie).
Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.