De pagina wordt geladen...
Het kabinet heeft afgelopen vrijdag de eerste stappen gezet naar ‘Betalen naar Gebruik' zoals BOVAG samen met de maatschappelijke coalitie van ANWB, RAI, VNA en Natuur & Milieu al bepleitte in het alternatieve autobelastingplan. Vanaf 2030 betalen autobezitters niet meer voor autobezit, maar voor autogebruik.
Het kabinet zet in op het hervormen van de huidige motorrijtuigenbelasting naar een kilometerafhankelijke belasting voor personen- en bestelauto’s. Automobilisten betalen in het nieuwe systeem voor het daadwerkelijk gebruik van de weg en niet langer een vast bedrag voor het bezit van een auto. Waar en wanneer deze kilometers gereden zijn, maakt niet uit. Het kabinet houdt daarbij twee doelstellingen voor ogen; het op peil houden van de belastingkomsten en CO2-reductie in de mobiliteit. Medio 2023 verwacht BOVAG de eerste conceptwetgeving over Betalen naar Gebruik vanuit het kabinet.
Han ten Broeke, algemeen voorzitter BOVAG: ‘Positieve aan deze stap van het kabinet is dat het taboe van Betalen naar Gebruik er af is. Maar de vraag is of zonder heffing op basis van uitstoot en brandstof de ingeboekte 2,5 megaton CO2 reductie wel gehaald wordt. Anders is het immers gewoon het verplaatsen van de huidige autokosten. De auto mag dan traditioneel de melkkoe van de staat zijn, automobilisten en de autosector zijn niet langer de makke schapen die dat accepteren.”
BOVAG en de maatschappelijke coalitie roepen het kabinet op na deze eerste stap door te pakken en voorbereidingen te treffen om de vlakke heffing snel om te zetten in een heffing op basis van uitstoot en brandstof van een auto. BOVAG wil daarbij snel duidelijkheid over de tarieven, dat is belangrijk voor automobilisten en om marktverstoring te voorkomen.
Naar
het alternatieve autobelastingplan
van de maatschappelijke coalitie van BOVAG, ANWB, RAI, VNA en N&M.