Bovag logo
Ultieme poging werkgevers: eindbod voor cao's Metaal en Techniek
0%
Terug

Ultieme poging werkgevers: eindbod voor cao's Metaal en Techniek

Laatste update 15 april 2024Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

Werkgevers en vakbonden zijn het tot nu toe niet eens geworden over een nieuwe cao voor de Metaal & Techniek. De vakbonden bieden helaas geen ruimte voor verdere onderhandelingen. Daarom hebben de werkgevers, verenigd in de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), een eindbod gedaan. De cao betreft vooral bedrijven in de kleinmetaal en installatiebranche. In de BOVAG-gelederen werkt alleen de schadeherstelbranche volgens deze cao (inclusief de poetsbedrijven). Deze onderhandelingen hebben dus géén impact op de cao MvT.

Loon

Na vier onderhandelingsronden doen de werkgevers de vakbonden een eindbod voor een cao met een looptijd van 22 maanden (1 april 2024 – 1 februari 2026) en een totale loonstijging van 9,19 procent. Die stijging bestaat uit een loonsverhoging van 7 procent op 1 juli 2024, een loonstijging van 50 euro per maand op 1 april 2025 en een loonsverhoging van 0,75 procent op 1 januari 2026. Voor jongeren betekent het eindbod zelfs een loonsverhoging van zeker 10 procent .

Cao-onderhandelaar Ron Follon van FWT: ‘Met ons eindbod doen we als werkgevers een ultieme poging om tot een cao-akkoord te komen. Dit is een stevig eindbod en het doet recht aan de belangen van werknemers. Tegelijkertijd hebben we oog voor de continuïteit van onze bedrijven. We hebben te maken met een afkoelende economie, onder meer door de stikstofproblematiek en netcongestie.’

Seniorendagen

De werkgevers willen de staffel van de seniorendagen laten beginnen op 58 jaar. In ruil daarvoor worden seniorendagen toegekend tot aan de datum waarop de AOW ingaat. De ingangsdatum van de ontzie-maatregelen groeit daardoor mee met de toegenomen vitaliteit van oudere werknemers. De staffel schuift op met het opschuiven van de AOW.

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)

De Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) maakt het mogelijk om werknemers drie jaar vóór de AOW-gerechtigde leeftijd uit te laten treden. De werknemer krijgt dan een uitkering van de stichting RVU. De werkgevers zijn bereid om de premie voor de RVU met ingang van 1 januari 2025 te hervatten, tot 1 januari 2026. De premie bedraagt 0,25 procent.

Lees hier

het volledige eindbod van de werkgevers

.

Vragen?

Heb je vragen over de nawerking van de cao Metaal en Techniek Carrosseriebedrijf? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of

ledenadvies@bovag.nl

.

Er is dus nog geen nieuwe cao op dit moment. Hoe om te gaan met de cao die nu is afgelopen? Lees vanaf 'Hoe nu verder?' in onderstaand artikel.

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.