De pagina wordt geladen...
De tussentijdse toets (een soort proefexamen) wordt vanaf 1 april 2025 geschrapt voor een periode van maximaal een jaar om examencapaciteit vrij te maken. De wachttijden voor het praktijkexamen B zijn namelijk in veel regio’s opgelopen tot bijna een half jaar. Tijdens het Tweede Kamerdebat over het CBR op 14 januari kreeg minister Madlener voldoende steun om dit plan verder uit te voeren. Hierdoor komt er naar verwachting plek voor 75.000 extra praktijkexamens.
In coronatijd zijn lange wachttijden voor het praktijkexamen ontstaan doordat honderdduizenden examens niet door konden gaan. Deze achterstand is nog steeds niet helemaal ingehaald. In sommige regio’s lopen ze op tot 22 weken. Barry Madlener, minister van Infrastructuur en Waterstaat, wil daarom de tussentijdse toets tijdelijk schrappen. De examinatoren die hierdoor vrijkomen, kunnen worden ingezet om de praktijkexamens af te nemen.
Hoe de maatregel er precies uit komt te zien, wordt volgende week dinsdag duidelijk tijdens de stemmingen in de Tweede Kamer. Dan wordt er over de verschillende ingediende moties gestemd. Hester Veltman (VVD) en Olger van Dijk (NSC) willen bijvoorbeeld dat de afschaffing zo kort mogelijk duurt. Zij stellen een maximum voor van een jaar of korter waar mogelijk. Het doel is een wachttijd van zeven weken.
Slecht presterende rijscholen waren afgelopen dinsdag ook onderwerp van het gesprek. Veltman en Van Dijk stellen in hun motie voor om goed presterende rijscholen meer ruimte te geven bij het reserveren van examens. En zij willen dat er ondertussen gewerkt moet worden aan de verbetermaatregelen in het rapport van de Commissie Roemer ‘Van rijles naar rijonderwijs’. Ook Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) wil dat er maatregelen worden genomen om slecht scorende rijscholen te dwingen tot kwaliteitsverbetering.
Hidde Heutink (PVV) wil dat het CBR de reserveringstermijnen weer gaat publiceren, die eerder weggehaald zijn omdat ze niet de juiste informatie gaven. Ook gaf Heutink aan blij te zijn dat het ministerie positief is over een proefexamen (vorm van tussentijdse toets), afgenomen door de rijinstructeur.
BOVAG bracht eerder deze week samen met ANWB Rijopleiding een andere oplossing onder de aandacht, dan het afschaffen van de tussentijdse toets. Deze bestaat uit een erkenningsregeling voor rijscholen en bijbehorende sanctioneringsmogelijkheden vanuit CBR, mede gebaseerd op slagingspercentage. Dit zou de druk op de examencapaciteit sterk verminderen. De lange wachttijden zijn namelijk vooral het gevolg van de groep die een lage slagingspercentages heeft. Zij vragen veel herexamens aan, wat onnodig een groot beslag legt op de examencapaciteit. BOVAG is blij dat de Tweede Kamerleden slecht presterende rijscholen willen aanpakken en hoopt dat dit op korte termijn wordt omgezet in actie.