Bovag logo
Trendonderzoek BOVAG Rijscholen: 'Vecht je uit de vechtersmarkt'
0%
Terug

Trendonderzoek BOVAG Rijscholen: 'Vecht je uit de vechtersmarkt'

Laatste update 11 december 2018Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

BOVAG heeft onderzoeksbureau Jester Strategy in kaart laten brengen wat er op de rijschoolbranche afkomt, de komende jaren. Dat heeft geresulteerd in een trendrapport annex werkboek waarmee de rijschoolondernemer direct aan de slag kan. Belangrijkste les: maak nu keuzes en pak de kansen die alle veranderingen met zich mee brengen.

Het rapport schetst allereerst de branche anno 2018. Die blijkt sterk gefragmenteerd. Jaarlijks neemt het CBR grofweg 500.000 praktijkexamens af. De examenkandidaten worden opgeleid door ongeveer 6.800 rijscholen, en er zijn ruim 14.000 WRM-instructeurs. Hoewel de aantallen instructeurs en rijscholen inmiddels dalen, maken deze cijfers duidelijk dat de gemiddelde bedrijfsgrootte klein is. Een rijschool leidt jaarlijks gemiddeld 62,5 leerlingen op voor een praktijkexamen (inclusief herexamens). Het aantal instructeurs per rijschool is gemiddeld nog geen 2. Daarentegen zien we dat minder dan 5% van de rijscholen meer dan 100 examens begeleidt, engoed is voor 32% van het aantal examens.Wat we ook zien, is dat de rijlesprijzen onder druk staan. Waar de algemene consumentenprijzen de laatste jaren stijgen, dalen de rijlesprijzen. Dat zet een gezonde bedrijfsvoering onder druk.

In het rapport zijn tien belangrijke trends in kaart gebracht die de komende jaren van invloed zijn op de branche en zijn ondernemers.

  1. Veranderende voertuigtechnologie
  2. Veel toetreding en concurrentie
  3. Tekort aan geschikt personeel
  4. Groeiend belang van marketing en social media
  5. Schaalvergroting in de transportsector
  6. Zorgen om verkeersveiligheid en sturing op kwaliteit
  7. Veeleisendheid van generatie Z
  8. Beweeglijkheid van de economie
  9. (Technologische) vernieuwing in scholing en onderwijs
  10. Toename (kapitaalkrachtige) ouderen

Bij elke trend is de impact op de branche geanalyseerd en staan een aantal strategische acties vermeld, die de rijschoolondernemer op weg kunnen helpen. Deze trends blijken de professionele rijschoolbranche namelijk volop kansen te bieden. In het rapport zijn enkele praktische hoofdstukken opgenomen, het ‘werkboek’-gedeelte, die kunnenhelpen met het maken van strategische bedrijfskeuzes, met voorbeelden en invuloefeningen.

Frank Hoornenborg, voorzitter BOVAG Rijscholen: “Hoe de toekomst er exact uitziet, weet niemand. Wel is het belangrijk om nu duidelijke keuzes te maken. Vind uit wat je onderscheidend vermogen is of zou moeten zijn, om te voorkomen dat je gevangen blijft in een vechtersmarkt. Keuzes maken loont. Ons rapport biedt veel inzicht in concrete kansen, die ondernemers zélf of samen met collega’s kunnen oppakken. Het is aan de rijschoolondernemer om het verschil te gaan maken.”

Het trendrapport is hieronder te downloaden (exclusief voor BOVAG-leden):

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.