De pagina wordt geladen...
De Blankenburgverbinding in de provincie Zuid-Holland is in december 2024 geopend. Dit is een nieuwe snelweg (A24), die de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg verbindt. Om deze weg te gebruiken moet je tol betalen. In plaats van tolpoortjes zijn er camera’s boven de weg die het kenteken van het voertuig scannen. Bied je verhuurvoertuigen, vervangend vervoer of proefritten aan en maken klanten regelmatig gebruik maken van de Blankenburgverbinding? Als de bestuurder gebruik heeft gemaakt van de tolweg en - zeven dagen vooraf en drie dagen achteraf - niet heeft betaald, ontvang jij als de houder van het voertuig een betalingsherinnering. Als je dit wilt voorkomen, kan het een overweging zijn om de voertuigen aan te melden voor automatisch betalen of vooruit te betalen voor vier tolritten. In dit artikel lees je welke mogelijkheden er zijn om de tolheffing te betalen.
Een deel van de financiering van de Blankenburgverbinding wordt via tolheffing opgehaald. Motorfietsen, personenauto’s, campers, bestelwagens en vrachtwagens gaan tol betalen als ze de nieuwe weg gaan gebruiken. Er zijn twee tariefklassen: voor licht en zwaar verkeer. De kosten om gebruik te maken van de weg zijn respectievelijk € 1,51 en € 9,13 (tarief 2024/2025).
De houder van het kenteken of de huurder (bestuurder) van het voertuig moet eraan denken om tol te betalen. Er zijn twee manieren om tol te betalen:
Je kan als ondernemer de bestuurder (huurder) van het voertuig verzoeken om bij gebruik van de Blankenburgverbinding zich aan te melden via e-tol.nl. Als je als ondernemer niet het risico wilt lopen op de kosten van de betalingsherinnering en boetes bij te laat betalen, is het aan te bevelen om je wagenpark, en groene kentekenplaten, zelf aan te melden voor automatisch betalen bij een van de tolheffingsaanbieders.
Het is dan ook mogelijk om de kosten van het gebruik van de Blankenburgverbinding zonder twijfel door te belasten aan de huurder (bestuurder). Immers, je ontvangt een gespecificeerde factuur met datum en tijdstip van het gebruik van de verbinding. Of je daadwerkelijk deze kosten gaat doorbelasten aan de huurder (bestuurder), zal afhangen van de frequentie waarmee er van de verbinding gebruik is gemaakt en hoe arbeidsintensief dit proces in jouw bedrijf is. Vraag daarom na of de softwareleverancier van jouw verhuuradministratie hierin voorziet met een geautomatiseerde oplossing. Een alternatief is om, met name bij kortstondig gebruik, de te verwachten kosten voor het gebruik van de Blankenburgverbinding in de huurtarieven te verwerken. Dit scheelt (administratieve) kosten ten opzichte van het achteraf doorbelasten van de tolkosten.
Natuurlijk speelt deze problematiek het meest bij ondernemers in de provincie Zuid-Holland. Maar (vooralsnog) kan iedereen zijn wagenpark kosteloos aanmelden bij de tolheffingsaanbieders Move-IZI, 24toll en Flitsmeister, waarbij Move-IZI en 24toll de aanbieders zijn die aanmelding in 'bulk' aanbieden aan eigenaren van een groot wagenpark. Dus als jouw klanten verspreid over Nederland rijden, is het te overwegen om jouw wagenpark aan te melden bij een van de tolheffingsaanbieders. Let wel op: de tolheffingsaanbieders rekenen kosten voor de administratieve verwerking bij gebruik van de tolweg. Deze kosten per rit verschillen per aanbieder.
Bekijk voor meer informatie de brochure voor wagenparkbeheerders of ga naar e-tol.nl.