De pagina wordt geladen...
BOVAG Rijscholen kijkt terug op een zeer geslaagde Rijinstructeursdag. Alle 84 rijinstructeurs gingen na een intensieve dag WRM-bijscholing naar huis met een certificaat. Klaar om leerlingen nog beter veilig rijgedrag aan te leren. En de aanwezige rijschoolhouders kunnen met de informatie en inspiratie uit het ondernemersprogramma aan de slag met het opvijzelen van de kwaliteit van hun bedrijf en rijopleidingen. In een verslag blikken we terug op de hoogtepunten van de dag.
Na een ontvangst door voorzitter Arno Smits verspreidden de rijinstructeurs zich ’s ochtends over de leslokalen in het BOVAGhuis voor het eerste dagdeel bijscholing.
Het WRM-programma, bestaande uit vier blokken, was speciaal samengesteld op basis van de tien meest gemaakte fouten tijdens rijexamens. Doel is het verbeteren van de kwaliteit van de rijscholen en -opleidingen en daarmee de verkeersveiligheid. De lesstof leert instructeurs om veel gemaakte fouten en de gevolgen daarvan voor de verkeersveiligheid te voorkomen. Ook is er extra aandacht voor de rol die ouders spelen binnen het leertraject van hun kinderen.
Een dergelijke WRM-bijscholing bestond nog niet en is nu dankzij BOVAG, de opleiders VRO Traffic Masters, Osseforth Opleidingen, Jongepier Opleidingen en De VerkeersAcademie beschikbaar voor de hele branche. De uitrol van deze nieuwe bijscholing was dé reden voor BOVAG om deze bijscholingsdag in eigen huis te faciliteren.
Terwijl de instructeurs na het middaguur begonnen aan het tweede dagdeel, verzorgden branchemanager Hannie Tak en Arno Smits het ondernemersprogramma voor rijschoolhouders. Zij behandelden onder andere lobbydossiers en belangrijke BOVAG-projecten.
De nieuwe Europese rijbewijsrichtlijn bleek veel vragen op te roepen. Bijvoorbeeld over de gevolgen voor het C1-rijbewijs door het verhogen van het maximale voertuiggewicht voor het B-rijbewijs naar 4250 kg. Maar ook het afschaffen van Code 78 maakte de tongen los. Smits gaf aan de vragen te begrijpen maar onderstreepte dat er nog geen besluit is genomen. Hij benadrukte bovendien dat BOVAG zich via de Europese en nationale lobby in zal zetten voor de belangen van leden en de verkeersveiligheid.
De koepelvorming was een ander belangrijk gespreksthema. Tak en Smits legden uit dat BOVAG, net als de ANWB, nog steeds de intentie heeft om zich bij de koepel aan te sluiten en in gesprek te zijn over hoe de kwaliteit van de koepel kan worden gewaarborgd. Daarvoor heeft BOVAG een voorstel geschreven.
Verder kondigden Tak en Smits een onderzoek aan naar arbeidsvoorwaarden, dat begin maart naar leden zal worden verstuurd.
Na het rondje actualiteiten stonden Tak en Smits stil bij een aantal projecten zoals de lancering van een kostprijsberekeningstool, de grootschalige campagne voor BOVAG Back on the bike en de samenwerking met NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) voor camperrijvaardigheid. Op 4 juli 2023 tijdens de zomerbarbecue van BOVAG Rijscholen bij Nederveen Opleidingen & Trainingen zal BOVAG de kostprijstool presenteren, die leden helpt een eerlijke lesprijs te bepalen. De BOVAG Back on the bike-publiekscampagne is vliegend van start gegaan, hielden Tak en Smits de leden voor. Ze vertelden te verwachten dat BOVAG-rijscholen binnenkort aan NKC-leden C1-rijopleidingen aan te kunnen gaan bieden. Ook wordt onderzocht of er markt is voor een rijvaardigheidstraining voor ouderen.
Directeur strategie en innovatie van BOVAG, Hans Bresser, liet leden na de presentatie van Tak en Smits kennismaken met het nieuwe platform BOVAG Energie, dat leden helpt energie te besparen en met energie geld te verdienen. Bij voldoende animo (en die leek er zeker) gaat BOVAG ook aan de slag met een businesscase voor rijscholen. Bresser neemt dit mee naar de ‘tekentafel’.
Met de telefoon in de hand gingen de ondernemers vervolgens aan de slag met de nieuwe BOVAG Ledenapp voor rijscholen, die behalve nieuws ook de mogelijkheid biedt om contact te onderhouden met collega-ondernemers en BOVAG-specialisten.
Tot slot raakte schooldirecteur Eric van ’t Zelfde de ondernemers met zijn verhaal over hoe hij en zijn docenten door het vuur gaan voor leerlingen die vooral tegenwind in hun leven hebben gehad. Veel leden waren zichtbaar aangedaan door zijn betoog om vertrouwen te houden in deze leerlingen en ze écht een kans te geven. Voor wie meer wil weten over zijn aanpak verwijzen we graag naar zijn boek: Superschool het succesverhaal van een bevlogen schooldirecteur.
Tijdens het afsluitende diner voegden de ondernemers zich uiteindelijk weer bij de rijinstructeurs, die naast veel nieuwe inzichten allemaal ook een WRM-certificaat rijker waren!