De pagina wordt geladen...
Stel: u haalt net over de grens in Duitsland een paar auto’s op die u vervolgens gaat verkopen in uw autobedrijf. Moet u dan een tachograaf in uw bestelbus-autoambulancecombinatie hebben? Om voor vrijstelling in aanmerking te komen moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Hanteert u de regels verkeerd, dan riskeert u een boete. BOVAG zet de regels voor u op een rij.
Sinds 2015 zijn er nieuwe Europese regels geldig voor het rijden met een bestelauto met aanhangwagen. BOVAG heeft signalen van BOVAG-ondernemers gekregen dat de politie in Nederland en Duitsland op dit moment intensief controlen op de regels. Er zouden boetes uitgedeeld zijn van ruim € 4.500,- voor het niet (aan)hebben van een tachograaf terwijl dit wel had gemoeten.
1) Gewicht onder 3500 kilo
Voor voertuigcombinaties bestaande uit een bestelauto en een aanhangwagen onder de 3500 kilo is er nooit sprake van tachograafplicht.
2) Gewicht boven 7500 kilo
Voertuigen boven de 7500 kilo moeten standaard uitgerust zijn met een tachograaf.
3) Gewicht tussen 3500 kilo en 7500 kilo
Tussen de 3500 en 7500 kilo dient er een tacho te worden ingebouwd als commercieel vervoer met het voertuig wordt verricht. Het vervoeren van auto’s wordt gezien als commercieel gebruik. Vrijstelling bij commercieel gebruik is mogelijk wanneer een bedrijf voldoet aan een aantal voorwaarden:
In het geval van een bestelauto met autoambulance met daarop twee auto’s is er geen uitzondering van toepassing. De combinatie weegt immers meer dan 3500 kilo. Aangezien de bestuurder niet aan het werk gaat met de materialen die hij vervoert zoals een hovenier dat zou doen met een grasmaaier, voldoet dit niet aan de voorwaarden voor vrijstelling. De tachograafplicht is dus wél van toepassing.
Veel autobedrijven halen auto’s die ze importeren zelf op in het buitenland. Hiervoor is de bestuurder lang onderweg en maakt veel brandstofkosten. Het inschakelen van een professionele vervoerder is een interessant en betaalbaar alternatief.