De pagina wordt geladen...
Stel, je vraagt jouw medewerker om standaard een kwartier eerder aanwezig te zijn omdat deze zich bijvoorbeeld eerst nog moet omkleden voor het werk. Moet je dat kwartier dan betalen? Anders gezegd: is opstart-, afsluit-, omkleed- en aanmeldtijd ook werktijd? De Hoge Raad heeft zich over deze vraag gebogen en geoordeeld dat opstarttijd ook moet worden uitbetaald. Maar let op: niet alle opstarttijd is weer arbeidstijd. Lees hoe dat zit aan de hand van de Teleperformance-zaak.
Medewerkers van callcenter Teleperformance moesten volgens de regels tien minuten voor de reguliere werktijd aanwezig zijn om opstartwerkzaamheden te doen. Over de vraag of deze opstartwerkzaamheden ook arbeidstijd is die vervolgens moet worden uitbetaald, ontstond een geschil tussen Teleperformance en één van haar medewerkers.
Zowel de Rechtbank Den Haag als het Gerechtshof Den Haag oordeelde dat deze opstarttijd van de medewerkers arbeidstijd was. Dat de werkzaamheden nog geen twee minuten in beslag nemen, maakte dat niet anders. Bovendien moest deze arbeidstijd worden uitbetaald. In de arbeidsovereenkomst van de medewerker was namelijk opgenomen dat het maandsalaris wordt vastgesteld op grond van het daadwerkelijk aantal gewerkte uren.
Teleperformance was het niet eens met dit oordeel en dus werd de zaak voorgelegd aan de Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie in Nederland. De Hoge Raad heeft recent het arrest van het Gerechtshof in stand gelaten. De medewerker werd dus in het gelijk gesteld en maakte daarom aanspraak op een nabetaling van onder andere achterstallig loon plus vakantiegeld.
Nee, dat is niet het altijd het geval. Volgens de rechter is opstarttijd alleen als arbeidstijd wanneer de medewerker op het werk aanwezig móet zijn, waarbij het ook van belang is wat je als werkgever van de werknemer verlangt in deze opstarttijd. Krijgt de medewerker bijvoorbeeld al werkgerichte instructies voor zijn officiële werktijd, dan zal waarschijnlijk sprake zijn van arbeidstijd.
Het is dus van belang goed te kijken wat jij daarover hebt afgesproken met de medewerkers, bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst of in een bedrijfsreglement. Hoe ver voor de afgesproken werktijd worden de medewerkers verwacht en wat gebeurt er in die tijd?
Werkt de medewerker thuis? Dan zijn er volgens de rechter meer mogelijkheden om de opstarttijd naar eigen inzicht in te vullen en is geen sprake van arbeidstijd.
Heb je vragen over arbeidstijden? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030-65 95 300 of via ledenadvies@bovag.nl.