Bovag logo
RDW verandert kentekenbewijs in juni
0%
Terug

RDW verandert kentekenbewijs in juni

Laatste update 24 mei 2024Leestijd: 2 min
RDW

De RDW voert aan het eind van het tweede kwartaal een aantal wijzigingen door aan het Nederlandse kentekenbewijs. De kaart krijgt een nieuw uiterlijk. Daarnaast geeft de RDW geen conformiteitsbewijs meer af voor lichte bedrijfsauto’s (N1). De gewichten van deze voertuigen komen op het kentekenbewijs te staan. De veranderingen gaan naar verwachting op 11 juni 2024 in. Eerder uitgegeven kentekenbewijzen blijven geldig.

De belangrijkste aanpassingen aan het kentekenbewijs zijn:

  • Een nieuw uiterlijk met nieuwe veiligheidskenmerken
  • Een andere achterkant
  • Een nieuwe contactchip
  • Geen conformiteitsbewijs meer voor lichte bedrijfsauto’s, de trekgegevens komen op het kentekenbewijs te staan

Achterkant kentekenbewijs

De achterkant van de nieuwe kentekenbewijs bevat alle verplichte gegevens en daarnaast alleen de gegevens die voor de betreffende voertuigcategorie gelden. De achterkant van het kentekenbewijs kan er bij verschillende voertuigcategorieën dus verschillend uitzien.

Nieuwe contactchip

Het kentekenbewijs krijgt een nieuwe contactchip. Om deze chip te kunnen uitlezen, is nieuwe uitleessoftware nodig. Deze software is op de RDW-website te vinden.

Geen conformiteitsbewijs voor lichte bedrijfsauto’s meer

De RDW geeft geen conformiteitsbewijs meer af voor lichte bedrijfsauto’s (categorie N1). De gewichten van deze voertuigen staan straks op het nieuwe kentekenbewijs. Het conformiteitsbewijs voor aanhangwagens en opleggers van meer dan 3500 kg (O3 en O4) en van zware bedrijfsauto's en bussen (M2, M3, N2 en N3) blijft wel bestaan. Alle voertuiggegevens zijn ook via de RDW-kentekencheck te raadplegen.

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.