De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Rapport verduurzaming autowasbranche: krijg inzicht in waar voor jou de kansen liggen
0%
Terug

Rapport verduurzaming autowasbranche: krijg inzicht in waar voor jou de kansen liggen

Laatste update 20 juni 2024Leestijd: 3 min
autowas

De autowasbranche is een gezonde, groeiende branche met ondernemingen die al ver zijn in het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Tegelijkertijd ligt er nog voldoende potentieel, omdat een deel van de autowasbedrijven geen of slechts beperkt duurzaamheidsmaatregelen heeft genomen.

Dat blijkt uit het rapport ‘Op weg naar een duurzame autowasbranche: milieu-impact en handelingsperspectief voor verduurzaming’, uitgevoerd in opdracht van BOVAG. De auteurs brengen de duurzaamheidsmogelijkheden in kaart aan de hand van drie pijlers:

1. Watergebruik
2. Elektriciteitsverbruik
3. Afval

Water
Met de beweging naar steeds meer wassen in de wasstraat wordt er voor het wassen van auto’s meer water gebruikt, gemiddeld 600 liter per wasbeurt. Daar staat tegenover dat het vervuilde water na de wasbeurt niet in het milieu terecht komt en daarmee de milieu-impact wordt verlaagd. Met het toepassen van waterrecycling is het goed mogelijk om de hoeveelheid bron- of leidingwater per wasbeurt tot wel 75%- 80% terug te dringen. Dit vraagt om een investering in een waterrecycle-installatie, die zich over een redelijke termijn van rond de 2 tot 6 jaar terugverdient.

Elektriciteit
Daarnaast is het wassen van auto’s is een energie-intensief proces. Op brancheniveau wordt rond de 130 GWh elektriciteit gebruikt, wat gelijk staat aan ongeveer 52.000 huishoudens. Met name de stofzuigerpleinen, drogers en waterpompen verbruiken veel stroom. Met het verlagen van het elektriciteitsverbruik en het vergroenen van de gebruikte stroom kan de autowasbranche haar bijdrage leveren aan het reduceren van de CO2-uitstoot. Daarnaast lenen autowasbedrijven zich bij uitstek voor zonnepanelen, omdat zij de opgewekte stroom voor het overgrote deel direct kunnen gebruiken.

Afval
Tot slot kijken de auteurs waar mogelijkheden liggen op het gebied van gescheiden afvalinzameling, het laten afvoeren van slibafval, en het afvoeren van verpakkingsmateriaal van zepen en chemicaliën.

Krijg inzicht met het Duurzaamheids- en kostenmodel
Als onderdeel van dit onderzoek is een rekenmodel in Excel ontwikkeld waarmee je als individuele ondernemer inzicht kunt krijgen in de duurzaamheidsthema’s water en elektriciteit. Het model leent zich uitstekend voor het ‘spelen’ met getallen en te berekenen hoe de situatie voor jouw bedrijf specifiek uitpakt.

Exclusief voor leden
Meer lezen? Download hieronder het rapport en het duurzaamheids- en kostenmodel en zie waar voor jou de kansen liggen. De downloads zijn exclusief toegankelijk voor leden van BOVAG Autowas- en Poetsbedrijven.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.