De pagina wordt geladen...
Vanaf dinsdag 1 maart 2022 om 10.00 uur is het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om een opleidingsbudget aan te vragen, het STAP-budget (Stimulans ArbeidsmarktPositie). Jaarlijks kunnen medewerkers bij het UWV een aanvraag indienen ter waarde van maximaal 1.000 euro per persoon voor het volgen van een scholingsactiviteit. Wijs uw medewerkers hier dus op.
Het STAP-budget vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten. Het aanvragen van het STAP-budget kan de medewerker zelf doen via Mijn STAP-budget. Hoe dit werkt leest u op
. Hier vindt u ook de voorwaarden waaraan de medewerker moet voldoen om een aanvraag in te kunnen dienen en de medewerker kan een test invullen om te controleren of hij aan de voorwaarden voldoet.
Zorg dat medewerkers die gebruik willen maken van het STAP-budget op tijd een aanvraag indienen. De overheid stelt namelijk elk jaar een gelimiteerd budget van 160 miljoen euro beschikbaar verdeeld over vijf aanvraagperiodes. Als het budget op is dan is aanvragen pas weer mogelijk in het volgende tijdvak. Op de volgende momenten kan het STAP-budget aangevraagd worden:
Wilt u weten of er nog STAP-budget beschikbaar is in een tijdvak? Dan kunt u dat
.
Het STAP-budget kan alleen ingezet worden voor opleidingen die in het STAP-scholingsregister staan. In dit register vindt u bijvoorbeeld algemene trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of effectief communiceren, maar ook vakopleidingen. Vakopleidingen binnen de mobiliteitsbranche worden later dit jaar toegevoegd aan het scholingsregister. Wanneer dit precies zal zijn is nog niet bekend, meer informatie hierover volgt.
Wilt u weten voor welke opleidingen uw medewerkers het STAP-budget in kunnen zetten? Kijk dan in
.
Ja dit is mogelijk. De medewerker is dan zelf verantwoordelijk voor de financiering van de meerkosten. De werkgever mag hier ook een bijdrage aan leveren, maar dat is niet verplicht.
Veel opleiders met een relevant scholingsaanbod specifiek voor de mobiliteitsbranche hebben geen erkenning waarmee ze in het scholingsregister kunnen worden opgenomen. OOMT is door DUO geautoriseerd om branche-erkenning af te geven, mits wordt voldaan aan een aantal door VNO-NCW opgestelde criteria. Echter, door een vertraging bij SZW/DUO, kan deze branche-erkenning nog niet worden afgegeven. Zodra er meer duidelijkheid is, wordt u hierover geïnformeerd.
Ook beroepsopleidingen kunnen worden gedaan met het STAP-budget. Deze kunt u aanbieden voor vergoeding als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
Vanaf medio maart 2022 kunnen de erkennende sector- en brancheorganisaties de door hen erkende opleiders en opleidingen in het scholingsregister registreren. Vervolgens kunnen de opleiders zelf de overige gegevens registreren in het scholingsregister. Nadere informatie over hoe en wat u vastlegt, volgt nog.
Wilt u zelf als opleider uw training in aanmerking laten komen voor STAP, dan moet u erkend worden door een sector- of brancheorganisatie. Voor de beroepsopleidingen geldt dat zij veelal een certificering hebben aangevraagd via de sector Transport en Logistiek (Sectorinstituut Transport en Logistiek)* en de status ‘Gecertificeerd opleider Transport & Logistiek’ hebben gekregen. Bij de certificering wordt er periodiek gekeken of hij voortgezet mag worden. Als er een geldig certificaat geregistreerd staat, mag de opleiding aangeboden worden met STAP.
* deze certificering heeft u ontvangen bij uw aanvraag deelname aan SOOB en dient periodiek geactualiseerd te worden.
Heeft u 1 van deze erkenningen? Dan registreert de erkennende organisatie u in het STAP-scholingsregister als opleider of EVC-aanbieder. U moet dan zelf uw opleiding of EVC-traject (scholingsactiviteit) vanaf half maart 2022 in dit scholingsregister vastleggen. Hiervoor levert u de informatie die werkenden en werkzoekenden in het register kunnen zien. DUO beheert het scholingsregister en UWV kan het register alleen inzien.
Meer informatie over het STAP-budget en het aanvragen hiervan vindt u op
. Heeft u vragen over het STAP-budget? Kijk dan of uw vraag tussen
staat of neem contact op met het UWV via 088 – 898 22 02.