Bovag logo
Norm voor veilig werken aan e-voertuigen vernieuwd
0%
Terug

Norm voor veilig werken aan e-voertuigen vernieuwd

Laatste update 12 juli 2024Leestijd: 2 min
EV

De NEN 9140 is herzien. Deze norm beschrijft hoe je veilig werkt aan elektrisch aangedreven en hybride voertuigen. De vernieuwde NEN 9140 is meer toegeschreven naar EV-voertuigen in de mobiliteitsbranche. Nieuw is daarnaast dat elektrische werktuigen zoals een graafmachine of tractor nu ook onder de norm vallen. BOVAG is betrokken geweest in de NEN 9140-werkgroep, om te zorgen dat de norm toepasbaar is voor de mobiliteitsbranche.

In de NEN 9140 is vastgelegd wie met welke kennis, competenties en aanstelling bepaalde werkzaamheden aan een e-voertuig mag en veilig kan uitvoeren. De NEN 9140 komt voort uit de NEN 3140-norm voor de installatietechniek, die passend is gemaakt voor de mobiliteitsbranche.

Werken onder spanning

In de herziene NEN 9140 hebben de fabrikantenrichtlijnen (oftewel Original Equipment Manufacturer-richtlijnen) voor het uitvoeren van werkzaamheden een prominentere rol gekregen. BOVAG heeft zich ervoor ingespannen dat er daarnaast in de nieuwe NEN meer duidelijkheid is gekomen over wanneer werkzaamheden in de gevarenzone plaatsvinden of wanneer een voertuig spanningsloos gemaakt moet worden. Een belangrijke toevoeging is dan ook het werken onder spanning, waarbij het veilig werken in een hoog volt-accupakket nu is beschreven.

Een belangrijk punt waar BOVAG voor heeft gepleit en voor elkaar heeft gekregen is dat de bijscholingfrequentie één keer per jaar vijf jaar is gebleven. Dit leek verhoogd te worden naar één keer per drie jaar. Bij werken onder spanning blijft de bijscholingfrequentie drie jaar, vanwege hoger gevaar.

Handreiking

Werkgevers hebben een zorgplicht als het gaat om de veiligheid van de medewerker. Dit staat beschreven in de Arbowet. De NEN 9140 is hier een handreiking bij, die specifiek gaat over het veilig uitvoeren van werkzaamheden aan een elektrisch voertuig om daarmee risico’s op bedrijfsongevallen te verkleinen. Voor ondernemers en/of EV-werkplaatsverantwoordelijkheden is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de inhoud van de nieuwe NEN en deze toe te passen op de werkvloer.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.