Bovag logo
Nieuwe afspraken over pechhulpverlening
0%
Terug

Nieuwe afspraken over pechhulpverlening

Laatste update 24 mei 2024Leestijd: 3 min
Truck snelweg

Incident Management (IM)/Rijkswaterstaat (RWS) heeft met BOVAG en VACO enkele nieuwe afspraken gemaakt over pechhulpverlening. Deze zijn opgenomen in de vernieuwde BOVAG-praktijkrichtlijn ‘Eerste veiligheidsmaatregelen bij pechhulpverlening’. Je kunt nieuwe praktijkrichtlijn downloaden op deze pagina.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Pechhulpverleners van zowel BOVAG- als VACO-leden mogen uitsluitend pechhulp verlenen:

  • Op de rechter vluchtstroken van auto(snel)wegen en in aanwezige vluchthavens van N-wegen. Slechts op uitdrukkelijk verzoek van de wegbeheerder (bijvoorbeeld Rijkswaterstaat) of van de politie mogen pechhulpverleners (BOVAG- of VACO-leden) op andere locaties pechservice verrichten onder de voorwaarde dat de wegbeheerder/politie daarvoor de benodigde veiligheidsmaatregelen neemt.
  • In het verleden werd de eerste meter vanaf de kantstreep van de rechter vluchtstrook als een risicovolle zone beschouwd. Deze één meter is echter vervallen. De omvang van de risicovolle zone van de vluchtstrook is nu afhankelijk van de factoren genoemd op pagina 9 van de praktijkrichtlijn.
  • Op pagina 29 van de praktijkrichtlijn wordt aangegeven met welke instanties de pechservicemedewerker vanuit de thuissituatie contact moet opnemen indien het pechgeval op een auto(snel)weg respectievelijk op een N-weg staat.

Sinds 22 mei 2024 vormt deze vernieuwde praktijkrichtlijn de basis voor het uitvoeren van pechservice. De opleiding Incident Management van Innovam is de juiste voorbereiding en wordt afgesloten met een door Rijkswaterstaat erkend certificaat. Vanaf deze datum zijn ook de examens aangepast conform de vernieuwde afspraken.

Wij verzoeken je de praktijkrichtlijn opnieuw te downloaden en te delen met alle medewerkers die binnen jouw bedrijf actief zijn op dit vlak en hen op de hoogte te stellen van deze vernieuwde uitgave. Neem hem goed door en zorg dat er een recent exemplaar aanwezig is in het voertuig waarmee pechhulp wordt verleend.

Praktijkrichtlijn

De vernieuwde praktijkrichtlijn ‘Eerste veiligheidsmaatregelen bij pechhulpverlening’ en de kaart met regio's en telefoonnummers kun je hieronder downloaden. Meer informatie hierover is ook terug te vinden in het dossier Pechhulp truckdealers.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl, of met Frank Ruygrok, branchemanager BOVAG Truckdealers, via truckdealers@bovag.nl.

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.