Bovag logo
Minister stelt landelijke erkenningsregeling autoverhuurbedrijven voor
0%
Terug

Minister stelt landelijke erkenningsregeling autoverhuurbedrijven voor

Laatste update 04 juli 2022Leestijd: 4 min
Artikel header afbeelding

BOVAG steunt het voorstel van de minister van Justitie en Veiligheid om tot landelijke erkenningsregeling van autoverhuurbedrijven te komen. BOVAG heeft al eerder deze mogelijkheid geopperd om de dreigende lappendeken van gemeentelijke vergunningsregelingen tegen te gaan. Daarbij verlangt de minister van Justitie en Veiligheid dat alle berijders van verhuurvoertuigen landelijk geregistreerd gaan worden in het kentekenregister, zodat gebruik van deze voertuigen voor criminele activiteiten wordt tegengegaan. BOVAG snapt de wens van de minister, maar wijst wel op eisen van de sector aan de uitvoering.

Registratie van berijders

Het registreren van berijders van lease- en verhuurvoertuigen gebeurt in de praktijk al door autoverhuurbedrijven. Echter deze registratie is niet centraal georganiseerd en er is geen informatieoverdracht over of de berijder mogelijk criminele banden heeft. De minister wil daarvoor alle berijders landelijk laten registreren en heeft daarbij voorkeur voor een scenario waarin alle huurtransacties en bijbehorende bestuurders geregistreerd worden bij de RDW, ongeacht de lengte van de huurperiode. Dat zou in de praktijk betekenen dat ook deelauto, leasebedrijven ook (short-)lease moeten gaan registreren.

BOVAG-directeur Peter Niesink: “Wij hebben de minister van Justitie en Veiligheid toegezegd mee te werken aan het uitwerken en invoeren van deze landelijke registratie. Wel eisen wij daarbij een hoge mate van digitalisering, zodat de gegevens van berijders aan de balie, middels koppelingen in het RDW-systeem terechtkomen en de RDW deze gegevens ook realtime verwerkt, zodat politie en justitie met steeds up-to-date gegevens werkt. Daarnaast verlangen wij ook retourinformatie als potentiële huurders en berijders criminele banden lijken te hebben, zodat onze leden een huurovereenkomst kunnen weigeren. We stellen ook voor om de aan te leveren gegevens te koppelen met hetgeen verhuurbedrijven moeten aangeven bij de Belastingdienst, zodat maar aan één instantie (RDW) hoeft te worden geleverd. Op die manier wordt voorkomen dat bedrijven dubbele rapportages moeten verzorgen."

Erkenning van lease- en autoverhuurbedrijven

Om tot registratie van berijders te kunnen komen, moet een autoverhuurbedrijf erkend worden door de RDW. BOVAG heeft eerder voor zo’n landelijke erkenningsregeling gepleit, omdat in navolging van Tilburg diverse gemeenten een vergunningensysteem voor autoverhuurbedrijven willen lanceren. Dat leidt tot enorme administratieve lasten en hoge kosten voor de autoverhuurbedrijven. BOVAG-directeur Peter Niesink: “Vooropgesteld juichen wij de het tegengaan van criminaliteit in de verhuurbranche door de overheid alleen maar toe. Wel stellen wij de eis dat deze landelijke regeling de gemeentelijke regelingen vervangt. Daarnaast zien we helaas dat met zo’n erkenningsregeling de goede bedrijven administratief en financieel moeten bloeden om de kwaden in de sector tegen te gaan. Wij vragen daarom van de overheid en de RDW een goede maar administratief eenvoudige erkenningsregeling, waarbij landelijk opererende autoverhuurbedrijven slechts eenmaal een aanvraag hoeven te doen voor al hun vestigingen. Daarnaast vragen we de overheid om te bekijken hoe effectief deze maatregelen zijn en om de kosten voor het erkenningssysteem binnen de perken te houden.”

In de brief beschrijft de minister van Justitie en Veiligheid drie scenario’s waarbij ze bekijkt ‘of er niet een minder zware maatregel is die ook hetzelfde doel bereikt, of wordt voldaan aan de privacyregels en of de zuiverheid van de registratie altijd gewaarborgd kan worden’. Ze geeft aan dat 'de nadere uitwerking in samenspraak gebeurt met eerdere gesprekspartners (waaronder BOVAG)’. Bekijk

de volledige tekst van de brief

.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.