Bovag logo
Let op: rapportageplicht werkgebonden personenmobiliteit per 1 juli
0%
Terug

Let op: rapportageplicht werkgebonden personenmobiliteit per 1 juli

Laatste update 28 mei 2024Leestijd: 2 min
File

Bedrijven met meer dan honderd werknemers moeten vanaf 1 juli 2024 rapporteren over de mobiliteit van hun medewerkers; de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Eerst was de verplichting om het aantal gereden kilometers te rapporteren. Na vragen van leden, heeft BOVAG kunnen bewerkstelligen dat ook de optie registratie in liters brandstof mogelijk is.

Deze rapportageverplichting vloeit voort uit het Klimaatakkoord en heeft als doel een forse CO2-reductie in 2030. Lees hier meer achtergrond over de rapportageverplichting WPM.

Verzoek leden

BOVAG ontving diverse vragen van leden waarom de registratie van werkgebonden personenmobiliteit alleen in kilometers mag worden gedaan en niet in brandstofliters. In sommige gevallen is het lastig voor werkgevers om kilometers bij te houden in hun administratie en is het ook lastig deze te registreren. Bijvoorbeeld bij wisselende berijders. In gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en RVO heeft BOVAG deze signalen aangekaart en gewezen op het feit dat binnen de nieuwe CSRD-regelgeving er wel een mogelijkheid is voor het rapporteren in hoeveelheid liters brandstof die zijn gebruikt óf het aantal gereden kilometers. De berekeningsmethode die wordt gebruikt voor de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit gaat nu uit van dezelfde principes die binnen CSRD gelden. Dit zorgt bovendien voor meer uniformiteit.

Handreiking WPM

In de aangepaste handreiking voor werkgevers vind je nu:

  • In bijlage 3 een omzettingstabel waarmee de bijgehouden liters benzine of kilowattuur (kWh) kunnen worden omgerekend in de gevraagde jaarkilometers.
  • In bijlage 6 vind je de link met de CSRD-rapportageplicht.

Je kunt hier de handreiking van RVO downloaden.

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.