Bovag logo
Kabinet komt mogelijk met extra coronasteun voor seizoensbedrijven
0%
Terug

Kabinet komt mogelijk met extra coronasteun voor seizoensbedrijven

Laatste update 15 april 2020Leestijd: 2 min
Artikel header afbeelding

Het kabinet wil kijken of extra steun voor getroffen bedrijven met seizoenspieken waarvoor de NOW-regeling niet goed uitpakt mogelijk is. Een mogelijke oplossing zal buiten de huidige loonkostenregeling omgaan, heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken op 14 april gezegd. Daarnaast hebben CDA en VVD een motie ingediend, met een verzoek om extra maatregelen voor seizoenbedrijven. Dit kan extra steun betekenen voor caravan- en camperbedrijven. BOVAG en andere branches hebben hier ook om gevraagd bij de overheid.

De huidige NOW-regeling die bedrijven met omzetverlies door de coronacrisis tegemoetkomt in de loonkosten, houdt geen rekening met seizoensbedrijven. Dit hebben brancheverenigingen aangegeven, maar ook partijen in de Tweede Kamer. De vergoeding wordt berekend op basis van de loonsom in januari, terwijl seizoensbedrijven zoals caravan- en camperbedrijven dan minder mensen in dienst hebben.

De NOW-regeling geldt daarnaast voor de maanden maart, april en mei. Om te kijken hoeveel omzet bedrijven mislopen, wordt naar het totaalplaatje over 2019 gekeken, terwijl sommige bedrijven het grootste deel van hun omzet in de lentemaanden draaien.

Onder meer de coalitiepartijen VVD, CDA en D66 vroegen daarom om actie van het kabinet. Wouter Koolmees gaf aan dat het kabinet ziet dat er onrust heerst rond dit onderwerp en dat ze er “heel hard mee bezig zijn achter de schermen”.

Er wordt op donderdag 16 april gestemd over de motie van CDA en D66. De kans is groot dat deze wordt aangenomen, als extra stimulans voor de minister om snel met oplossingen te komen. Het staat echter nog niet vast dat er extra steun gaat komen. BOVAG maakt zich er hard voor dat een mogelijke extra regeling voor seizoensbedrijven ook voor caravan- en camperbedrijven geldt.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.