Bovag logo
Invoering tweede generatie smart tachograaf: RDW komt truckbranche tegemoet met overgangsregeling
0%
Terug

Invoering tweede generatie smart tachograaf: RDW komt truckbranche tegemoet met overgangsregeling

Laatste update 04 augustus 2023Leestijd: 4 min
Artikel header afbeelding

De RDW komt met twee maatregelen om de overgang naar de invoering van de tweede generatie smart tachograaf beter te laten verlopen. Europese wetgeving schrijft voor dat vanaf 21 augustus 2023 alle nieuw te registreren tachograafplichtige voertuigen (>3.500 kg) voorzien moeten zijn van een tweede generatie smart tachograaf, oftewel de G2V2-tachograaf. De late beschikbaarheid van de G2V2-tachografen heeft voor zorgen in de branche gezorgd. BOVAG heeft er daarom herhaaldelijk bij de overheid op aangedrongen om met een overgangsregeling te komen en is blij dat er last-minute toch nog gehoor aan is gegeven.

De RDW geeft aan zich net als de branche zorgen te maken over de leveringsproblemen van de nieuwe tachograaf. De verwachting bij RDW is dat er voor 21 augustus 2023 meer bedrijfswagens worden aangeboden voor een keuring (Datum Eerste Toelating) en dat er drukte ontstaat bij truckdealers om een nieuwe tachograaf in te bouwen. Op verzoek van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kondigt de RDW twee maatregelen aan om de overgang soepeler te laten verlopen, die gaan over de datum van de eerste toelating (DET) en de mogelijkheid om de keuring langer vooruit te plannen.

Datum eerste toelating

De RDW is tot 31 december 2023 bereid om op een afwijkende manier de datum van de eerste toelating (DET) te bepalen voor voertuigen met een G2V1-tachograaf (

Regeling voertuigen 1, bijlage II artikel 7

). Deze voertuigen krijgen anders dan nu direct een DET toegekend, in plaats van bij de tenaamstelling van het voertuig. U kunt ze vervolgens direct in de bedrijfsvoorraad plaatsen of tenaamstellen. Op het

aanvraagformulier 'individuele goedkeuring bedrijfsauto'

kunt u aangeven op welke basis de DET afwijkend moet worden vastgesteld:

  • De DET wordt vastgesteld op basis van het voertuigidentificatienummer (artikel 7 lid 1,2 en 3).

of

  • De DET wordt vastgesteld aan de hand van een fabrieksverklaring voorzien van een productiedatum of de productiedatum op het CVO (artikel 7 lid 4).
Klik hier om naar het aanvraagformulier te gaan

Langer vooruit plannen

RDW verbreedt vanaf half augustus de planningsperiode. Dat betekent dat u voor nieuw te keuren en registreren tachograafplichtige voertuigen (>3.500 kg) een afspraak op langere termijn kunt plannen. Let wel op: alleen als u vóór 21 augustus 2023 een aanvraag heeft ingediend, kan het voertuig een DET van voor 21 augustus 2023 krijgen en mag deze dus met een G2V1-tachograaf zijn uitgerust.

Omdat deze optie pas vanaf half augustus beschikbaar komt en vóór 21 augustus de aanvraag en boeking geregeld moet zijn, raadt BOVAG u aan ervoor te zorgen dat er in uw bedrijf iemand beschikbaar is die dit binnen het gestelde tijdsframe kan regelen.


Voor de volledigheid: de Datum Eerste Toelating wordt normaalgesproken bepaald bij de eerste tenaamstelling van het voertuig. Voertuigen die al via de versnelde regeling een kenteken hebben gekregen, moeten vóór 21 augustus 2023 worden tenaamgesteld. Bij latere eerste tenaamstelling zal alsnog een G2V2-tachograaf ingebouwd moeten worden.


Twee aandachtspunten

Ook al geeft deze regeling u wat extra lucht in uw planning, u dient u er wel rekening mee te houden dat uiteindelijk alle voertuigen die op internationaal transport worden ingezet voorzien moeten worden van de G2V2-tachograaf. Informeer uw klanten hier ook duidelijk over! Een ander aandachtspunt is dat u bij het maken van een keuringsafspraak tot 31 december 2023 ook tijdig met uw toeleveranciers (spuiter, carrosseriebouwer) moet afstemmen dat het voertuig ook door hen tijdig gecompleteerd wordt.


Stijging aantal geregistreerde trucks

In juli zijn er 1.436 nieuwe trucks geregistreerd in Nederland, 40 procent meer dan in diezelfde maand vorig jaar (1.024). Aad Verkade, branchemanager Truckdealers bij BOVAG, verwacht dat er door de introductie van de tweede generatie smart tachograaf tot 21 augustus alleen maar meer tenaamstellingen zullen plaatsvinden. Dat is de dag waarop nieuwe trucks de nieuwe tachograaf moeten hebben. 

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.