De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Hou goed termijnen in het arbeidsrecht in de gaten
0%
Terug

Hou goed termijnen in het arbeidsrecht in de gaten

Laatste update 05 juli 2024Leestijd: 3 min
Rechter

In het arbeidsrecht komen veel termijnen voor. Denk aan het opzeggen van een arbeidsovereenkomst of het tijdig aanzeggen bij een contract voor bepaalde tijd. Het missen van zo’n termijn heeft vaak direct gevolgen. Ter illustratie een uitspraak van een kantonrechter waarin zowel de werkgever als de medewerker zo’n termijn miste. Ons advies: twijfel je of er een termijn geldt? Zoek dat goed uit, bijvoorbeeld via BOVAG Ledenadvies!

De casus

Een medewerkster heeft een tijdelijk contract met einddatum 8 augustus. Schriftelijk vraagt zij op 20 juni of dit tijdelijke contract omgezet kan worden naar een vast contract. De werkgever reageert niet direct op het verzoek van de medewerker. Wel laat de werkgever op 7 juli weten dat het tijdelijke contract niet wordt verlengd. Op 8 augustus is haar laatste werkdag. De werkneemster is het daar niet mee eens, zij vindt dat haar contract op 20 juli is omgezet naar een vast contract en dus loopt deze ook na 8 augustus door. Hoe oordeelt de rechter?

De uitspraak

Op basis van artikel 2b van de Wet Flexibel Werken kan een medewerker vragen om een contract met meer voorspelbare en meer zekere arbeidvoorwaarden. De kantonrechter vindt dat de vraag tot een vast contract in plaats van een tijdelijk contract daar ook onder valt. De werkgever heeft meer dan tien medewerkers en moet binnen een maand reageren. Dat doet de werkgever niet. Die voldoet op 7 juli aan de aanzegplicht en laat weten niet met de werkneemster te willen doorgaan. 

De sanctie op het niet (tijdig) reageren op het verzoek van de werkneemster is dat de arbeidsovereenkomst automatisch naar het verzoek van de werkneemster wordt aangepast. De kantonrechter beslist dan ook dat het contract op 20 juli voor onbepaalde tijd is geworden. Het gevolg is dat het contract daardoor in augustus niet rechtsgeldig ten einde is gekomen.

Is de medewerkster dan nog in dienst? Het antwoord is nee. En dat komt door het overschrijden van een termijn door de werkneemster. Op basis van de wet had zij binnen twee maanden na het onterechte ontslag de gang naar de rechter moeten maken. Dat heeft zij pas na die termijn gedaan. Daardoor kan zij niets meer doen tegen het ongeldige ontslag en is de arbeidsovereenkomst toch op 8 augustus geëindigd. 

De hele uitspraak is hier te vinden.

Vragen? 

Wil je meer weten over deze uitspraak? Of over termijnen in het arbeidsrecht? Neem contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.