De pagina wordt geladen...
Een maand geleden kon BOVAG voor het eerst rapporteren over de BPM-gevolgen van WLTP op basis van data van internationaal data- en researchbureau JATO. Toen bedroeg het verschil in CO2-waarde voor de BPM 11 gram. In hun laatste rapportage, gebaseerd op veel meer beschikbare WLTP-modellen in Nederland, is het verschil nog altijd 10 gram per kilometer. Dit is in afwijking van wat staatssecretaris Snel rapporteert naar aanleiding van TNO-onderzoek. En het leidt dus ook tot een andere conclusie: de BPM moet wel degelijk op korte termijn worden aangepast om te voorkomen dat de Nederlandse consument de dupe wordt.
De gemiddelde CO2-uitstoot van alle WLTP-modellen die per medio oktober in de Nederlandse prijslijsten staan, en die een directe NEDC-voorganger hadden, bedraagt 140 gram per kilometer. Het gemiddelde van die NEDC-voorgangers was 130 gram. Bij benzineauto’s is dat respectievelijk 144 en 136 gram (dus 8 gram méér door WLTP), en bij dieselauto’s 140 en 128 gram (12 gram méér).
Deze JATO-rapportage gaat dus alleen over merken, modellen en uitvoeringen waarbij het mogelijk is om appels met appels te vergelijken. (Vrijwel) identieke auto’s dus, die eigenlijk alleen voor wat betreft hun typegoedkeuring (NEDC of WLTP) verschillen. Daar zit meteen een groot verschil met de TNO-rapportage in opdracht van het ministerie, want daar zijn álle verkochte WLTP-auto’s vergeleken met álle verkochte NEDC-auto’s. Appels en peren door elkaar dus, waardoor het trekken van scherpe conclusies voor TNO lastig is.
Om deze JATO-cijfers goed te kunnen interpreteren, zijn de volgende opmerkingen van belang: