De pagina wordt geladen...
Demissionair minister Visser van Infrastructuur en Waterstaat stelt in een Kamerbrief voor de helmplicht voor snorfietsers op 1 januari 2023 in te voeren in plaats van de eerder voorgestelde datum van 1 juli 2022. Dit stelt de branche beter in staat om de eigenaren van de ruim 820.000 snorfietsen in Nederland van een helm te voorzien. De bewindsvrouw stelt tevens voor dat de speed pedelec-helm volstaat.
Hoewel BOVAG en RAI Vereniging geen voorstanders zijn van de helmplicht, drongen de brancheorganisaties in Den Haag aan op uitstel, zodat ondernemers en importeurs meer tijd krijgen om de benodigde grote aantallen helmen te kunnen in- en verkopen. In het eerder voorgestelde korte tijdsbestek zou dat nagenoeg onmogelijk zijn. De helmen die specifiek voor gebruikers van speed pedelecs zijn ontwikkeld, zijn vanaf 1 januari 2023 ook toegestaan voor snorfietsers, naast uiteraard de gebruikelijke brom- en motorfietshelmen.
Voor uw klanten betekent dit dus dat vanaf 1 januari 2023 een helm verplicht is op de snorfiets, voor zowel bestuurder als passagier. Landelijke invoering van de helmplicht betekent NIET dat de snorfiets ook overal op de rijbaan moet in plaats van het fietspad; dat is nu alleen op sommige wegen in Utrecht en Amsterdam het geval en betreft een besluit op gemeentelijk niveau. Alle andere verkeersregels voor snorfietsen blijven dus hetzelfde, zoals de maximale constructiesnelheid van 25 km/u en de plek op de weg, oftewel: gewoon op het fietspad in de bebouwde kom, tenzij ter plekke anders aangegeven. Omdat een van de belangrijkste argumenten om een snorfiets aan te schaffen (geen helmplicht), nu gaat vervallen, zal de interesse ongetwijfeld afnemen en die in bromfietsen toenemen. Dat was de afgelopen maanden in de verkoopcijfers van zowel nieuwe als gebruikte exemplaren al te zien.
Om snorfietsers van dienst te kunnen zijn die hun voertuig wél willen behouden, maar deze formeel willen transformeren in een brommer (om zodoende met helm 45 km/u te kunnen rijden), pleit BOVAG al langer voor de mogelijkheid om de snorfiets bij de dealer administratief om te mogen keuren. Nu moet daarvoor nog steeds een bezoek aan een RDW-station worden gebracht en daar wordt het -door gestegen import van auto’s- alsmaar drukker. Wat BOVAG betreft kan de vakman in de eigen werkplaats de noodzakelijke technische aanpassingen doorvoeren en op basis van zijn RDW-erkenning een nieuw geel kenteken aanvragen. De RDW heeft hier wel oren naar, vooral om de keuringsstations te ontlasten, maar minister Visser is hiertoe momenteel nog niet bereid. In haar brief aan de Tweede Kamer verwijst ze naar de slechts 2 procent van de snorfietsers in Amsterdam die tot nu toe hun voertuig hebben laten omkeuren. Dat argument gaat wat BOVAG betreft echter niet op, omdat ook de Amsterdammers niet bij hun eigen dealer terecht kunnen, maar afhankelijk zijn van het enige RDW-station in de stad, in het Westelijk Havengebied. BOVAG ziet graag dat zijn leden het omkeuren als service én als oplossing kunnen aanbieden aan consumenten.
BOVAG en RAI Vereniging blijven benadrukken dat de helmplicht voor snorfietsers ervoor zorgt dat vooral met het oog op de klimaatdoelen het kind met het badwater wordt weggespoeld. Intussen is namelijk al bijna 4 op de 10 nieuwe snorfietsen elektrisch aangedreven en in het Klimaatakkoord is door de overheid en de brancheorganisaties afgesproken dat in 2025 alle nieuwe exemplaren elektrisch moeten zijn. De helmplicht is echter voor veel potentiële kopers een reden om af te zien van aanschaf en daarmee wordt ook direct de verregaande elektrificatie om zeep geholpen. Bovendien blijkt uit eerder onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat veel snorfietsers na invoering van een helmplicht juist in de auto zullen stappen. Daarmee komt de bereikbaarheid onder druk te staan en raken klimaatdoelen verder uit zicht.