De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Grens voor contante betalingen blijft € 3.000
0%
Terug

Grens voor contante betalingen blijft € 3.000

Laatste update 26 september 2024Leestijd: 3 min
Geld

De grens voor contante betalingen blijft gehandhaafd op € 3.000. Dit is in lijn met de gedeelde visie van onder andere VNO-NCW en MKB-Nederland, gericht op het waarborgen van een veilig ondernemersklimaat en het verminderen van regeldruk. Op 24 september stemde de Tweede Kamer over deze kwestie, waarbij de voorgestelde verhoging naar € 10.000 werd verworpen.

Media-aandacht en parlementaire discussie

BOVAG heeft zich zowel in de media als in de Tweede Kamer hard gemaakt voor handhaving van de grens van € 3.000. Verschillende media hebben aandacht besteed aan de argumenten tegen de verhoging van de grens. Zo verscheen ons standpunt in De Telegraaf en hebben zowel WNL als BNR Nieuwsradio hier uitgebreid over bericht. Daarnaast gaf Peter Niesink, algemeen directeur BOVAG, toelichting in het Radio 1-programma Je geld of je leven.

Achteraf werd er door De Telegraaf en het NRC nog verder verslag gedaan.

Argumenten voor het handhaven van de € 3.000-grens

  • Beperking van witwasrisico's: Een lagere grens vermindert de mogelijkheden voor criminelen om contant geld wit te wassen, waardoor ondernemers minder risico lopen om hier onbewust bij betrokken te raken.
  • Vermindering van administratieve lasten: Banken stellen aanzienlijk minder vragen over de herkomst van cash geld bij een duidelijke grens van € 3.000. Dit leidt tot minder uitgebreide klantonderzoeken, wat de administratieve druk op ondernemers aanzienlijk verlaagt.
  • Gelijk speelveld: Door de grens gelijk te houden aan of lager te houden dan die in andere Europese landen, wordt voorkomen dat Nederland aantrekkelijker wordt voor criminele activiteiten en wordt eerlijke concurrentie bevorderd.
  • Veiligheid en stortingsmogelijkheden: Minder contant geld op de zaak vermindert de kwetsbaarheid van ondernemers, vooral nu het aantal locaties waar geld gestort kan worden steeds verder afneemt.
  • Overbodig: Nederland heeft een sterk bancair stelsel en de introductie van Instant Payments in Europa maakt contant geld steeds minder relevant.

Belang van balans tussen regeldruk en veiligheid

Hoewel er binnen de sector ook begrip is voor het argument van minder beperkingen op contante betalingen, zoals de behoefte van consumenten aan privacy en de vrijheid die cash geld met zich meebrengt, weegt de balans tussen minimale regeldruk en maximale bescherming tegen fraude en witwassen voor BOVAG zwaarder. Met het behoud van de grens op € 3.000 wordt bijgedragen aan een veilige en transparante bedrijfsvoering binnen de sector.

Vanaf volgend jaar is het voor alle banken in Europa verplicht om Instant Payment te faciliteren en de verwachting is dat dit betalen nog makkelijker zal maken, waardoor de noodzaak voor grote contante transacties verder afneemt.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.