De pagina wordt geladen...
Om fraude tegen te gaan, worden tellerstanden van motorvoertuigen vaker geregistreerd en worden apparaten die de teller kunnen manipuleren, verboden. Ook voor motorfietsen komt er een tellerstandregistratie. De Ministerraad stemde hier 16 oktober mee in op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.
Het manipuleren van tellerstanden is strafbaar. Fraude met kilometerstanden kost Nederland jaarlijks zo’n 110 miljoen euro aan te veel betaalde aanschafkosten en achterstallig onderhoud. Het kan bovendien onveilige situaties veroorzaken. RDW registreert sinds 2014 tellerstanden van personenauto’s en lichte bestelwagens. Door de registratie en het regelmatig vergelijken vallen onlogische tellerstanden op en kan men fraude achterhalen.
Het kabinet wil de nieuwe regels per 1 juli 2021 in laten gaan. Het voorstel wordt nu naar de Tweede Kamer gezonden.
De
Vereniging Aanpak Tellerfraude
(VAT), waar BOVAG deel van uitmaakt, zet zich al jaren in om tellerfraude te bestrijden. VAT heeft voorgesteld om apparatuur die tellers kan manipuleren te verbieden. Ook heeft het VAT zich hard gemaakt voor tellerregistratie voor motorfietsen en de verlaging van de 150 euro-grens. Het VAT is blij dat deze maatregelen nu zijn aangenomen. BOVAG steunt de aanpak van tellerfraude, omdat het terugdraaien van tellers niet goed is voor het imago van de branche, waarin juist transparantie en betrouwbaarheid voorop moeten staan.