Bovag logo
Extra maatregelen CBR om wachttijden terug te dringen
0%
Terug

Extra maatregelen CBR om wachttijden terug te dringen

Laatste update 01 januari 2020Leestijd: 4 min
Artikel header afbeelding

CBR kondigt vandaag extra maatregelen aan om de wachttijden voor examens terug te dringen. Daaronder vallen: na twee keer zakken voor B pas weer op examen na 15 weken; aanpassing reserveringsregels op TOP; annuleren examen of toets kan tot 48 uur; tijdelijk zélf via TOP internet een tussentijdse toets veranderen in een praktijkexamen voor de betreffende kandidaat. Op 2 juni is er een gesprek tussen BOVAG en CBR over de maatregelen en dat is live te volgen op YouTube.

BOVAG drong eerder al aan op extra maatregelen en vindt het dus goed dat die er nu ook komen. De aangekondigde maatregelen zijn voor een belangrijk deel in lijn met de voorstellen van de samenwerkende brancheorganisaties en BOVAG. En betreffen dus gelukkig niet de eerder voorgestelde 'paardenmiddelen'.

Verder is het goed dat CBR zegt werk te zullen maken van het terugdringen van het verzuim van examinatoren en gas geeft als het gaat om het werven van extra examinatoren. Ook daar vroeg BOVAG eerder al om.

Alle CBR-maatregelen op een rij:

Maatregelen voor kandidaten na zakken vanaf 1 september

  • Wie zakt voor het praktijkexamen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen kan op zijn vroegst na 4 weken weer afrijden.
  • Eerste herexamen praktijkexamen auto op zijn vroegst na 4 weken.
  • Na twee keer of vaker zakken voor het praktijkexamen auto kan de kandidaat op zijn vroegst na 15 weken weer afrijden.

Reserveringsregels auto, motor, bromfiets, brommobiel en auto met aanhangwagen

Geldig vanaf 29 mei:

  • Wie een praktijkexamen of toets reserveert, heeft 48 uur de tijd om die gratis te annuleren. Als het praktijkexamen of toets binnen vier weken is, kan annuleren niet meer, net als nu.
  • De geldigheid van een nieuwe machtiging vervalt na 12 maanden. Dit betekent dat een rijschool alleen een reservering voor een kandidaat kan maken vóór de einddatum van die machtiging. Bij alle bestaande machtigingen vervalt de geldigheid automatisch op 29 mei 2023. Voor het einde van de geldigheid krijgt een kandidaat automatisch bericht van het CBR dat hij zijn machtiging kan verlengen indien nodig. De afloopdatum van de machtiging is te zien op TOP internet bij de info van de aanvraag. Na het rijden van een toets vervalt de machtiging hiervoor automatisch sinds 21 maart.
  • Een kandidaat kan een rijschool geen machtiging meer geven voor een toets of praktijkexamen, als hij al is geslaagd voor die examencategorie. Heeft een rijschool op dit moment machtigingen van kandidaten die al zijn geslaagd, dan worden die op 29 mei verwijderd uit het CBR-reserveringssysteem. Dit geldt voor reserveringen vanaf 7 juni.
  • Een rijschool kan geen toets meer reserveren voor een kandidaat ná een gepland praktijkexamen. Heeft een rijschool vanaf 7 juni toetsen na een praktijkexamen gereserveerd, dan worden die op 29 mei verwijderd uit het reserveringssysteem. De betreffende kandidaten worden hierover geïnformeerd.

Tussentijdse toets

  • Rond september (precieze datum volgt) wordt het tijdelijk mogelijk om als rijschool zélf via TOP internet een tussentijdse toets van een kandidaat tot 48 uur vóór de toetsdatum te veranderen in een praktijkexamen van diezelfde kandidaat. Als er al een examen gepland stond voor deze kandidaat, dan komt die plek automatisch vrij voor andere kandidaten.
  • Na twee keer annuleren vervalt de machtiging van de kandidaat. De kandidaat moet de rijschool dan opnieuw machtigen om een examen of toets te reserveren.

In gesprek met CBR

Binnenkort gaat BOVAG samen met enkele rijscholen live in gesprek met de directeur van CBR over bovenstaande maatregelen. BOVAG-rijscholen zullen dat gesprek kunnen volgen via een livestream op YouTube.

Heeft u vragen die u graag gesteld ziet aan CBR? Stuur die dan in via

hannietak@bovag.nl

.

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.