Bovag logo
Europa zet eerste stap op weg naar betere data-wetgeving
0%
Terug

Europa zet eerste stap op weg naar betere data-wetgeving

Laatste update 07 juli 2023Leestijd: 1 min
Artikel header afbeelding

De vertegenwoordigers van het Europees parlement en de voorzitters van de Europese Raad hebben politieke overeenstemming bereikt over de 'Data Act'. Het gaat om nieuwe regels over wie toegang heeft tot en gebruik mag maken van data die in de EU worden gegenereerd, waaronder ook data uit auto's. BOVAG lobbyt daar al langere tijd voor, samen met tal van andere organisaties.

De nieuwe Europese datawet zal zowel individuen als bedrijven meer controle geven over de gegevens die worden gegenereerd door slimme producten zoals auto's. Daar horen ook eerlijke contracten en afspraken tussen onevenwichtige partijen bij over redelijke vergoeding van bedrijven voor het beschikbaar stellen van gegevens en adequate mechanismen voor geschillenbeslechting.

Volgende stappen

Dit voorlopige akkoord moet nu worden goedgekeurd door de Raad en het Europees Parlement. Waarna het komende Spaanse voorzitterschap de tekst zo spoedig mogelijk ter goedkeuring voorlegt aan de vertegenwoordigers van de lidstaten.

Daarnaast is de EU Commissie drukdoende met het ontwikkelen van regels specifiek voor de autosector. Die zijn nodig om voertuigeigenaren in staat te stellen hun recht op toegang tot gegevens, functies en bronnen van hun voertuig, effectief uit te oefenen.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.