De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Energielabel nieuwe personenauto’s wijzigt
0%
Terug

Energielabel nieuwe personenauto’s wijzigt

Laatste update 24 april 2025Leestijd: 3 min
autokoper

Bij de verkoop van nieuwe personenauto’s is het tonen van een energielabel verplicht. Die toont aan hoe energiezuinig de auto is ten opzichte van vergelijkbare modellen. Met het oog op het groeiend aantal elektrische auto’s in de nieuwverkoop wordt dit label nu aangepast.

Op dit moment laat het label alleen nog een indeling zien op basis van brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Daardoor krijgen alle elektrische auto’s automatisch label A met een uitstoot van 0 gram CO2. Daardoor kun je ze niet onderling vergelijken, terwijl ook bij elektrische auto’s verschil zit in efficiëntie of zuinigheid. Om kopers goed te blijven informeren worden een aantal aanpassingen gedaan in de systematiek van het energielabel.

Dit gaat veranderen:

  • Voor elektrische auto’s met een stekker wordt het stroomverbruik op het label vermeld. Zo zijn ook deze auto’s onderling te vergelijken.
  • Alle auto’s worden onderling vergeleken op energiezuinigheid, ongeacht of ze op een fossiele brandstof, waterstof of elektriciteit rijden. In theorie kan het daardoor voorkomen dat een heel energiezuinige brandstofauto een beter label krijgt dan een heel onzuinige elektrische auto. In de praktijk zal dat echter niet snel voorkomen omdat elektrische auto’s energie-efficiënter zijn.
  • Er worden (tijdelijk) drie nieuwe categorieën op het label geïntroduceerd: A+++, A++ en A+. Deze faseren vanzelf uit als het aandeel elektrische auto’s toeneemt en het aandeel brandstofauto’s afneemt.

Onderaan dit bericht zie je een voorbeeld van hoe het nieuwe label er ongeveer uit komt te zien.

BOVAG: Houd het werkbaar

BOVAG heeft meegedacht over de aanpassingen op het energielabel, met als doel deze enerzijds werkbaar te houden voor autoverkopers en anderzijds duidelijk voor de consument. We hebben ervoor gepleit om het ophangen van geprinte posters en labels niet te verplichten. Dat is onnodig werk en kan tegenwoordig handiger via een scherm of een QR-code. Helaas bleek dat dit is vastgelegd in de Europese wet, waar Nederland niet zomaar vanaf kan stappen. We hebben het Ministerie opgeroepen om hier op Europees niveau wel een punt van te blijven maken bij de aankomende herziening van de Europese wet.

Het voorstel om het energielabel te wijzigen ligt nu bij de Tweede Kamer ter besluitvorming. De geplande inwerkingtreding van het nieuwe label is 1 januari 2026.


Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.