De pagina wordt geladen...
Het allereerste Retailcafé, een initiatief van Platform Retail, had als het thema 'Verduurzaming van de retailsector' en leidde tot meer begrip bij Kamerleden voor de uitdagingen van het mkb als het gaat om verduurzamen en het verkrijgen van financiering. Onder leiding van BOVAG-directeur Peter Niesink, tevens voorzitter van het Platform Retail, bespraken Kamerleden en vertegenwoordigers van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken, provincies en gemeenten de maatschappelijke meerwaarde van retail en de opgaven voor mkb-ondernemers, verduurzaming in het bijzonder.
BOVAG mocht in de persoon van Hannie Stappers (
Manager Public Affairs, Stakeholder- en Issuemanagement
) aftrappen met een verhaal over het ontbrekende handelingsperspectief voor leden om te verduurzamen. De energietransitie moet volgens BOVAG haalbaar, betaalbaar, fair en vooral simpel en betrouwbaar zijn. Aan de hand van een casus uit de schadeherstelsector en de meest recent BOVAG Ondernemersmonitor besprak Stappers met de aanwezigen de belemmeringen én aanbevelingen. BOVAG liet een glashelder wensenlijstje zien:
In Den Haag is inmiddels het een en ander aan het bewegen in dit kader. VVD Kamerlid Silvio Erkens pleit voor het mogelijk maken van de verduurzaming voor bedrijven. Hij stelt dat de Nederlandse politiek het erover eens lijkt te zijn dat er ambitieuze stappen moeten worden gezet, maar dat het ondernemers niet makkelijk wordt gemaakt. Het grootste knelpunt is volgens hem de netcongestie: “Je hoort verhalen van ondernemers die vijf jaar moeten wachten op een aansluiting, maar tegelijkertijd wel meer energiebelasting moeten betalen om zogenaamd te verduurzamen.”
D66 Kamerlid Romke de Jong diende recent twee moties in om deze problematiek te tackelen. In de eerste verzoekt hij de regering een mkb-financieringsakkoord te sluiten met diverse partijen om het mkb-financieringsklimaat op lange termijn te verbeteren. Deze motie werd aangenomen.
In zijn tweede motie vroeg De Jong de regering om het voorbeeld van Qredits dat in Overijssel succesvol is gebleken met microfinanciering in de vorm van duurzaamheidsleningen, landelijk uit te rollen. Ook deze motie is met ruime meerderheid aangenomen. Om dat te betalen wil hij dat het potje van EZK dat pas in 2025 vrijkomt als compensatie van energiebesparende maatregelen, naar voren halen.
En demissionair minister Adriaansen van Economische Zaken heeft onlangs toegezegd werk te zullen maken van nummer vier op de wensenlijst van BOVAG: een MKB-impactanalyse vóórdat verduurzamingsregels worden aangescherpt.
Hannie Stappers: “We zijn er nog niet, maar ik heb echt de indruk dat onze boodschap landt in Den Haag en dat er stappen gezet worden om belemmeringen voor ondernemers weg te nemen, zodat ze mee kunnen doen met de noodzakelijke verduurzaming. Want die wil is er gewoon.”