De pagina wordt geladen...
We willen allemaal dat er veilig wordt gewerkt in de branche. Hierover maak je afspraken in je eigen bedrijf. Ook op brancheniveau wordt gewerkt aan het veilig en gezond werken door arbocatalogi en een branche-RI&E af te spreken. Toch kan het gebeuren dat er een arbeidsongeval plaatsvindt. Weet jij hoe je dan moet handelen?
Een arbeidsongeval is volgens de wet een gebeurtenis op het werk of onder werktijd die (vrijwel) onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid, met verzuim tot gevolg. In het ergste geval kan een medeweker overlijden door een arbeidsongeval.
Ongevallen met een dodelijke afloop, blijvend letsel en/of ziekenhuisopname moeten bij de Nederlandse Arbeidsinspectie worden gemeld.
Na de melding bezoekt de Arbeidsinspectie de ongevalslocatie. In een aantal situaties zal de Arbeidsinspectie het hele onderzoek doen. Denk aan een ongeval met een dodelijke afloop op een ongeval met een jonge medewerker. In de meeste gevallen mag je als werkgever zelf een onderzoek instellen. De gedachte hierachter is dat je als werkgever zo nog beter leert van de situatie en herhaling van het ongeval kunt voorkomen. BOVAG krijgt signalen dat het eigen onderzoek inderdaad bijdraagt aan meer inzicht in de reden van het ongeval en het voorkomen ervan.
Binnen vijftien dagen moet je een werkgeversrapportage indienen. Dat bestaat uit het onderzoek en een verbeterplan. In het onderzoek moet je antwoord geven op de vraag hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren en wat de achterliggende oorzaken zijn. In een verbeterplan beschrijf je vervolgens welke maatregelen je neemt om de veiligheid in je bedrijf te verbeteren en herhaling van het ongeval te voorkomen.
De werkgeversrapportage wordt beoordeeld door de inspectie. Wordt de rapportage goedgekeurd dan wordt het onderzoek afgesloten. Wel kan/zal de Arbeidsinspectie later bekijken of de verbetermaatregelen daadwerkelijk zijn uitgevoerd. Wordt je rapportage niet goedgekeurd? Dan gaat de Arbeidsinspectie zelf onderzoek doen. Dit kan leiden tot een boete. De hoogte daarvan varieert tussen een paar honderd euro tot duizenden euro’s. De geconstateerde overtreding en de zwaarte van het letsel zijn mede van invloed op de hoogte van de boete.
Om een goede werkgeversrapportage op te stellen kan je gebruik maken van de zelfinspectiemodule van de Arbeidsinspectie die bestaat uit vier stappen:
Het is belangrijk om het onderzoek goed uit te voeren. Afhankelijk van het ongeval en je eigen kennis en kunde op het gebied van het uitvoeren van een analyse kan je ervoor kiezen om deskundige hulp in te schakelen. Je kan dan denken aan een veiligheidskundige. Mogelijk kan je eigen arbodienst hierbij helpen.
Wil je meer weten over wat te doen bij een arbeidsongeval? Neem contact op met je eigen arbodienst of met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.