De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Direct boete bij onvoldoende maatregelen gevaarlijke stoffen
0%
Terug

Direct boete bij onvoldoende maatregelen gevaarlijke stoffen

Laatste update 01 januari 2020Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

Werk je met gevaarlijke stoffen? Let dan op dat je het ‘stoffenonderdeel’ van je RI&E op orde hebt. De verplichtingen zijn hetzelfde gebleven, maar sinds februari 2022 hanteert de Arbeidsinspectie een strenger boetebeleid voor het niet op orde hebben van het werken met gevaarlijke stoffen. De inspectie kan overgaan tot het direct uitdelen van een boete.

Wanneer je met gevaarlijke stoffen werkt, moet je inventariseren met welke dat exact zijn. Ook moet je een blootstellingsbeoordeling maken en de te nemen maatregelen op een rijtje hebben. Lees verder om te kijken of je aan de eisen voldoet of om te kijken wat je te doen staat.

Reden wijziging boetebeleid

Tot vorige maand werd een bedrijf dat het stoffendeel in de RI&E niet op orde had gewaarschuwd. Het overtredende bedrijf kreeg enige tijd om dit alsnog in orde te maken. De Arbeidsinspectie zag dat bedrijven pas na die waarschuwing goed met dit onderwerp aan de slag gingen. Omdat het werken met gevaarlijke stoffen grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid, is besloten om het direct beboetbaar te maken. Het gaat om een boete van € 5.000. Bij kleine fouten kan nog wel een waarschuwing worden gegeven.

Gevaarlijke stoffen

Wat is dan een gevaarlijke stof? Een gevaarlijke stof levert gevaar op voor de gezondheid. Meer informatie hierover is te vinden in de arbocatalogus. Zo’n stof kan in een product zitten, maar kan ook ontstaan tijdens werkzaamheden. Denk bij dat laatste aan lasrook. Remmenreinigers, koelvloeistoffen, brandstoffen, ontvetters en ook sommige schoonmaakmiddelen zijn producten waar gevaarlijke stoffen in kunnen zitten.

Op producten met gevaarlijke stoffen staat een etiket met een gevarensymbool. Bij twijfel kan de leverancier om productinformatie worden gevraagd.


RI&E en blootstellingsbeoordeling

Voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen is het verplicht om aandacht te hebben in de RI&E voor die stoffen. In alle (branche) RI&E’s waar BOVAG-bedrijven onder kunnen vallen, is dit onderwerp meegenomen. Voor de schadeherstelbedrijven is voor sommige gevaarlijke stoffen een veilige werkwijze

opgesteld. Voor het doen van een blootstellingsbeoordeling kun je gebruik maken van de zelfinspectie gevaarlijke stoffen van de Arbeidsinspectie of je kunt een deskundige inschakelen.

Vragen?

Wil je meer weten over het omgaan met gevaarlijke stoffen? Neem contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.