De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Digitalisering bpm-aangifte in zicht
0%
Terug

Digitalisering bpm-aangifte in zicht

Laatste update 26 september 2024Leestijd: 3 min
Bpm

Goed nieuws voor importeurs: de digitalisering van het bpm-proces komt eraan. Na een onderzoek van de RDW en de Belastingdienst is bevestigd dat het proces volledig digitaal kan. Dit betekent minder administratieve lasten en betere mogelijkheden om fraude tegen te gaan. De eerste fase wordt op z'n vroegst in de tweede helft van 2026 verwacht.

De digitalisering zal in twee fasen worden uitgerold. Eerst wordt de VIA-procedure gekoppeld aan de bpm-aangifte. Daarna wordt ook het taxatierapport gedigitaliseerd. Het ministerie van Financiën bereidt de nodige wetswijzigingen voor, en de RDW voert een uitvoeringstoets uit voor meer inzicht in het tijdpad. Naar verwachting heeft de RDW na de implementatie van MERK in juli 2025 nog een jaar nodig om het systeem te bouwen.

Huidige situatie

Momenteel moeten importeurs het voertuig laten keuren bij de RDW en de bpm-aangifte op papier indienen bij de Belastingdienst. Dit is omslachtig en tijdrovend. Hoewel de VIA-procedure de keuring deels digitaliseert, blijft de bpm-aangifte handmatig. Met de komende digitalisering zal dit veranderen, wat zorgt voor een aanzienlijke verlichting van administratieve lasten.

Voordelen digitalisering BPM-aangifte

Door digitalisering hoeven gegevens niet meer dubbel, en niet meer op papier, aangeleverd te worden. Dit bespaart tijd en vermindert de kans op fouten. Daarnaast wordt de veiligheid van betalingen vergroot doordat de Belastingdienst specifieke kenmerken in het nieuwe systeem implementeert.

Op het gebied van handhaving biedt digitalisering kansen om het kunstmatig verlagen van de bpm te verminderen. Momenteel kan een voertuig zonder grote schade worden goedgekeurd door de RDW, terwijl een taxatierapport grote schade opvoert voor een lagere bpm. In de nieuwe situatie heeft de RDW toegang tot het taxatierapport en kan bij twijfel het voertuig onderzoeken, waardoor frauduleuze praktijken worden tegengegaan.

Informatieverstrekking aan consumenten

Eind dit jaar voert de RDW een nieuwe maatregel in. Via OVI (Online Voertuiginformatie) wordt zichtbaar als een voertuig bij import een laag bpm-bedrag heeft betaald. Consumenten zien dan dat het voertuig is geïmporteerd met ‘meer dan normale gebruikssporen’, wat transparantie verhoogt en verrassingen bij aankoop voorkomt.

Meer updates volgen zodra de uitvoeringstoets van de RDW beschikbaar is.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.