De pagina wordt geladen...
Vanaf zaterdag 25 september verdwijnt de 1,5 meter-maatregel. Het is dan niet meer verplicht om afstand te houden, al blijft het kabinet het dringend adviseren. Een coronatoegangsbewijs moet voor veiligheid zorgen op plaatsen waar het door het loslaten van de 1,5 meter drukker wordt. Wat dit voor u betekent zetten we voor u op een rij:
Laatste update: 23 september 2021
1,5 meter afstand houden in de werkplaats is niet meer verplicht, maar het mag wel en wordt nog steeds dringend geadviseerd. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven en dan is 1,5 meter de veilige afstand. Tijdens het werk zal het echter niet altijd mogelijk zijn om afstand te bewaren. BOVAG adviseert om het gesprek hierover met uw medewerkers aan te gaan. De keuze is aan u als ondernemer. Houd hierbij rekening met de wensen van het personeel.
De bezoekersnorm die sinds 26 juni gold voor showrooms en winkels, namelijk 1 bezoeker per 5m2, komt vanaf 25 september te vervallen.
Wat is een evenement?
Een evenement is volgens de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19
‘een voor het publiek toegankelijke verrichting van vermaak, alsmede een herdenkingsplechtigheid, braderie, optocht op de weg, voorstelling of feest op een andere plaats dan in een woning of op een daarbij behorend erf of in een gebouw [....], wedstrijd, beurs of congres'
. Publiek toegankelijke activiteiten op uw bedrijf, buiten of binnen, zoals een Paasshow of feestelijke (her)opening vallen bijvoorbeeld onder een evenement. Bij zulke evenementen bent u verplicht om bezoekers om een coronatoegangsbewijs te vragen.
Coronatoegangsbewijs
Aantal bezoekers en sluitingstijden
Download hier de poster waarop de evenementenregels visueel zijn weergegeven.
Hoe werkt controle van coronatoegangsbewijzen (CTB's) aan de deur?
Coronatoegangsbewijs en tankshops
Naast evenementen is de coronapas ook verplicht bij eet- en drinkgelegenheden. De shops/bakery van tankstations langs de hoofdwegen zijn uitgezonderd. Voor tankstations met een shop op andere locaties met enkel een afhaalfunctie is eveneens geen coronapas vereist. Bij tankstations waar men kan afhalen én ter plekke kan eten en drinken is wel een coronatoegangsbewijs verplicht.
U mag uw werknemer vragen of hij/zij gevaccineerd is. Daar moet u dan wel een goede reden voor hebben. Dat kan in beginsel alleen als u een duidelijk plan heeft hoe te handelen als uw werknemer niet gevaccineerd is of hij/zij daarover geen mededeling wil doen. Uw werknemer hoeft op uw vraag geen antwoord te geven.
De vaccinatiestatus van medewerkers mag u overigens niet vastleggen of op een andere manier verwerken. Of een medewerker wel of niet gevaccineerd is, is namelijk een gegeven over de gezondheid en dus een bijzonder persoonsgegeven. Dit mag alleen verwerkt worden als daar een wettelijke grondslag voor is. De huidige wetgeving biedt deze mogelijkheid alleen aan de arbodienst of bedrijfsarts en niet aan werkgevers. Heeft een medewerker dus aangegeven dat hij al dan niet gevaccineerd is, dan mag u hier niets mee doen.
Alleen in de zorg mogen vaccinaties van medewerkers worden geregistreerd. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaf tijdens de persconferentie aan dat het kabinet onderzoekt of dit voor meer sectoren mogelijk kan worden.
Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Werkgevers en werknemers maken zelf afspraken over een goede verdeling tussen werk en thuis.
Afhankelijk van het aantal ziekenhuis- en IC-opnames bekijkt het kabinet of maatregelen worden versoepeld dan wel aangescherpt.