De pagina wordt geladen...
De overheid heeft besloten dat er voor emissieloze kampeerauto’s en motorfietsen een ‘vaste voet’ gaat gelden voor de aanschafbelasting (bpm). De bpm wordt niet langer gebaseerd op de catalogusprijs, die leidde tot relatief hoge bpm-bedragen. Daardoor kon bijvoorbeeld een elektrische camper duurder uitvallen dan een fossiele tegenhanger. Dit besluit gaat met terugwerkende kracht in op 1 januari 2025. Als er tussen 1 januari en 1 juli 2025 te veel bpm is betaald, wordt dat automatisch terugbetaald door de Belastingdienst.
Per 2025 verviel de bpm-vrijstelling voor emissievrije voertuigen. Bij emissievrije bijzondere personenauto’s (zoals kampeerauto’s en voertuigen voor rolstoelvervoer) en emissievrije motorfietsen werd vanaf die datum de bpm berekend op basis van de catalogusprijs. Dit leidde tot relatief hoge bpm-bedragen, ondanks dat het om emissievrije voertuigen ging. Bovendien gaf dit grote verschillen met emissievrije personenauto’s, waar een vaste voet geldt voor de bpm.
De Belastingdienst heeft besloten dat de vaste voet ook geldt voor emissievrije campers en motorfietsen. Je betaalt daardoor in 2025:
Deze bedragen sluiten aan bij het tarief voor emissievrije personenauto’s, waarbij ook € 667,- bpm wordt geheven op basis van de ‘vaste voet’ in de CO₂-tarieftabel. Met dit besluit wil de overheid het gebruik van emissievrije voertuigen stimuleren en zorgen voor een eerlijke belastingdruk tussen verschillende voertuigcategorieën.
Deze wijziging komt vooruitlopend op nieuwe wetgeving die deze regeling officieel vastlegt op 1 januari 2026.
Als er tussen 1 januari en 1 juli 2025 bpm-aangifte is gedaan voor een emissievrije bijzondere personenauto of motorfiets, dan zorgt de Belastingdienst automatisch voor een teruggaaf van de te veel betaalde bpm. Vanaf 1 juli kan bij de aangifte direct het nieuwe, lagere bpm-bedrag worden ingevuld.
De Belastingdienst betaalt de bpm terug aan de bpm-plichtige, oftewel de fabrikant of importeur. Als je geld terug zou moeten krijgen, is aan te raden om contact op te nemen met de betreffende fabrikant of importeur.
Meer informatie lees je in het besluit in de Staatscourant, dat gepubliceerd is op 24 juni 2025.