Bovag logo
BOVAG wil TOGS aanpassen: tweewielerzaken, rijscholen en seizoensbedrijven dreigen mis te grijpen
0%
Terug

BOVAG wil TOGS aanpassen: tweewielerzaken, rijscholen en seizoensbedrijven dreigen mis te grijpen

Laatste update 07 april 2020Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

De huidige voorwaarden van de Beleidsregel Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren of TOGS sluiten bepaalde ondernemers in de mobiliteitsbranche onterecht uit. Met name rijwielherstellers, rijscholen, verhuur- en deelautobedrijven en caravan- en camperbedrijven. Dat heeft geleid tot onrust onder BOVAG-leden, zo blijkt uit de wekelijkse BOVAG Cornonamonitor.

Deze ondernemers hebben de financiële steun op dit moment dringend nodig om als onderneming te kunnen overleven. BOVAG stelt voor snel werk te maken van verruiming van het aantal sectoren (SBI-codes) dat onder de regeling valt en controle van de SBI-code achteraf te doen, omdat dat nu te veel vertraging oplevert. Voorts wil BOVAG dat de voorwaarde dat een bedrijf niet op het woonadres van de ondernemer gevestigd mag zijn, geschrapt wordt en dat ook bedrijven met seizoensgebonden activiteiten een beroep op TOGS kunnen doen.

Uitgesloten

Staat de SBI-code van een ondernemer niet op de lijst, dan is de ondernemer uitgesloten. Ondernemers met andere bedrijfsactiviteiten of activiteiten die als nevenactiviteiten worden benoemd in het handelsregister komen ook niet in aanmerking, terwijl de, op papier nevenactiviteiten, vaak het hoofdinkomen vormen. Denk aan fietswinkels die zijn ingeschreven als Herstelwerkplaats. Ook de autoverhuur- en deelautosector wordt hard geraakt maar valt nu niet onder de TOGS-regeling.

Bedrijfsvestiging

Een andere voorwaarde van TOGS is het hebben van een fysieke bedrijfsvestiging die niet het woonadres van de ondernemer mag zijn. Daardoor worden ondernemers die boven de zaak wonen en bijvoorbeeld rijschoolhouders uitgesloten. Daarom moet die beperking van tafel, vindt BOVAG.

Seizoen

Voorts vraagt BOVAG bij het ministerie van Economische Zaken aandacht voor ondernemers met seizoensgebonden activiteiten. Nu het kabinet aangeeft dat de maatregelen over de meivakantie heengetrokken worden, zien deze hun omzetten verder verdampen. Denk hierbij aan caravanbedrijven.

Het aanpassen van de SBI-codes bij RVO kost veel kostbare tijd waardoor uitbetaling van de broodnodige compensatie te lang op zich laat wachten. BOVAG pleit voor snelle toekenning van de € 4.000 op basis van de overige voorwaarden en de SBI-code controle achteraf te laten plaatsvinden. Daarnaast wil BOVAG dat de voorwaarden inzake fysieke bedrijfsvestiging worden versoepeld en dat TOGS opengesteld wordt voor bedrijven met seizoensgebonden activiteiten.

Gevolgen

Algemeen directeur BOVAG Peter Niesink: “De TOGS-regeling is door het kabinet bedoeld om ondernemers die vanwege de coronamaatregelen omzet missen maar zich wel geconfronteerd zien met doorlopende bedrijfskosten, te ondersteunen. Dan moeten we ook zorgen dat al die ondernemers er gebruik van kunnen maken en dat er niemand onnodig buiten de boot valt. Met alle gevolgen van dien voor economie en werkgelegenheid.”

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.