De pagina wordt geladen...

Bovag logo
BOVAG Salarisonderzoek 2024: de resultaten
0%
Terug

BOVAG Salarisonderzoek 2024: de resultaten

Laatste update 19 september 2024Leestijd: 3 min
Gereedschap

Hoe betaalt onze branche? Naar aanleiding van vragen van ondernemers liet BOVAG een salarisonderzoek uitvoeren door adviesbureau Berenschot. Hier lees je de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek.

BOVAG heeft de salarisgegevens van 11.000 medewerkers ontvangen en heeft per branche gekeken hoe de salarissen er voor de meest voorkomende functies uitzien. Het gaat dan om het vaste (bruto)salaris op basis van een 38-urige werkweek, inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en andere vaste toeslagen.

In onderstaande infographic zie je de resultaten in vogelvlucht. Onderaan dit artikel is de infographic ook als download beschikbaar.



Echte werknemersmarkt

BOVAG liet dit onderzoek uitvoeren na vragen van ondernemers. De laatste editie werd namelijk alweer een aantal jaar geleden uitgevoerd en inmiddels ziet de wereld er anders uit. Het is een echte werknemersmarkt, zeker bij de technische beroepen. Dit drijft de salarissen op. BOVAG-leden merken dat hun medewerkers stevige loonaanbiedingen krijgen van andere werkgevers en vragen zich af: betaal ik dan zo verkeerd?

Dat blijkt niet het geval te zijn. BOVAG liet namelijk ook per branche uitzoeken hoeveel procent van de werknemers boven cao krijgt betaald. Een groot deel van de BOVAG-leden blijkt inderdaad boven cao te betalen. Van de leden die vallen onder de cao Motorvoertuigbedrijf en Tweewielerbedrijf - het overgrote deel van de BOVAG-leden - doet 67 procent dat. Voor de cao carrosserie(schadeherstelbedrijven, Dutch CarRestorers en poetsbedrijven) is dat zelfs 83 procent. Verder blijkt dat bij het betalen van monteurs onafhankelijke autobedrijven nauwelijks onderdoen voor merkdealerbedrijven.

Lees meer in BOVAGkrant 5

In BOVAGkrant 5, die vrijdag 20 september bij leden op de mat valt, gaat Laura Weijland (manager arbeidsvoorwaarden bij BOVAG) uitgebreider in op het onderzoek.

- Let op: BOVAG-leden konden het onderzoek invullen tot en met juni 2024. De 7 procent loonsverhoging voor de cao carrosserie per 1 juli 2024 is nog niet in het onderzoek meegenomen.

- De respons van Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven (3 reacties), Energiesystemen en Revisiebedrijven (4 reacties), Autowas- en Poetsbedrijven (3 reacties), Verhuur- en Deelautobedrijven (4 reacties), Aanhangwagenbedrijven (2 reacties) en Tankstations (2 reacties) was te laag om er representatieve conclusies aan te kunnen verbinden.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.