Bovag logo
BOVAG reageert namens de BOVAG-verhuurleden op voorgenomen vergunningplicht gemeente Amsterdam
0%
Terug

BOVAG reageert namens de BOVAG-verhuurleden op voorgenomen vergunningplicht gemeente Amsterdam

Laatste update 25 november 2022Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

BOVAG heeft de gemeente Amsterdam laten weten dat een lokaal vergunningstelsel voor autoverhuurders geen oplossing is om de criminaliteit in de branche aan te pakken. Verhuurders in Amsterdam ontvingen een brief met de oproep om te reageren op de voorgenomen vergunningplicht en riepen de hulp van BOVAG in. BOVAG heeft namens de leden gereageerd richting de gemeente. In onze reactie leggen we uit we de aanpak van criminaliteit toejuichen, maar dat een lokale aanpak niet effectief is, zorgt voor een lappendeken aan regels en een oneerlijk speelveld voor ondernemers creëert.

De aanleiding van de voorgenomen vergunningplicht van de gemeente Amsterdam is een rapportage van de politie, waarin staat dat de autoverhuurbranche een faciliterende rol zou spelen in de georganiseerde criminaliteit. De gemeente Amsterdam heeft daarom een concept aanwijzingsbesluit autoverhuurbranche opgesteld, waarmee een tijdelijke vergunningplicht ingevoerd kan worden. BOVAG heeft namens de leden in Amsterdam een brief gestuurd met onze zienswijze.

Bonafide ondernemers onnodig hard geraakt

BOVAG juicht het toe dat overheden criminaliteit in de verhuurbranche willen tegengaan. We werken al jaren samen met landelijke en lokale overheden en de politie om een bonafide ondernemersklimaat voor de autobranche te creëren. Maar met een vergunningplicht worden ook goedwillende ondernemers onnodig hard geraakt. Zij krijgen te maken met administratieve lasten en extra kosten. Het levert slechts een verschuiving op van het probleem, maar geen oplossing. Daarom roept BOVAG in de brief de gemeente op om af te zien van het plan, en aan te sluiten bij de landelijke ontwikkeling van een erkennings- en registratiesysteem. De huidige plannen zijn wat BOVAG betreft:

  • Niet effectief: criminaliteit beperkt zich niet tot één gemeente en ondernemersgroep. Een lokaal vergunningsstelsel is niet het juiste middel om criminaliteit aan te pakken. Het zal ervoor zorgen dat criminelen uitwijken naar andere gemeenten en middelen.
  • Oneerlijk en onduidelijk: een vergunningplicht zorgt voor een lappendeken aan regels in verschillende gemeenten. Het zorgt voor een oneerlijk speelveld en onduidelijkheid voor ondernemers en klanten.
  • Landelijk erkenning- en registratiesysteem: het ministerie van Justitie en Veiligheid ontwikkelt samen met RDW en de branche een landelijk erkenningssysteem met daarbij een verplicht digitaal registratiesysteem voor alle berijders van huur-, deel- en leenvoertuigen. Zo’n systeem is een veel gerichtere aanpak van crimineel gebruik van voertuigen dan een gemeentelijk vergunningensysteem.

BOVAG streeft naar een effectieve, landelijke aanpak van de criminaliteit in de autoverhuursector, waarbij recht wordt gedaan aan de belangen van gemeenten én van bonafide verhuurbedrijven en hun klanten. We gaan hier graag verder met de gemeente over in gesprek.

Lees ook:

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.