Bovag logo
BOVAG over zero-emissiezones: "Laat de overheid in hemelsnaam betrouwbaar zijn"
0%
Terug

BOVAG over zero-emissiezones: "Laat de overheid in hemelsnaam betrouwbaar zijn"

Laatste update 20 juni 2024Leestijd: 2 min
Gereedschap

Gistermiddag was er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de invoering van de zero-emissiezones. Ook BOVAG zat aan tafel en pleitte bij monde van algemeen voorzitter Han ten Broeke voor bestendig beleid en een betrouwbare overheid.

Han ten Broeke reageerde op de zinsnede in het regeerakkoord die de deur openzet voor uitstel van de zero-emissiezones: “Nu afzien van de zero-emissiezone benadeelt de ondernemer die tijdig heeft geïnvesteerd in verduurzaming.” Dat zet volgens BOVAG de deur open naar ad-hoc-klimaatmaatregelen. En dat is het laatste waar ondernemers op zitten te wachten.

Ook waarschuwde hij voor eigengereide gemeentes. “Lokale verschillen en daarmee een lappendeken aan regels moeten worden voorkomen, hiermee is een gelijk speelveld in het gedrang.”

BOVAG wil niet dat gemeente A andere overgangstermijnen, ontheffingen en vrijstellingen heeft dan gemeente B en C. Ondernemers die landelijk opereren zien door de bomen het bos niet meer. Laat staan de autoverkoper in de showroom.


Kosten

Ten Broeke stelde verder dat – als je alles meerekent, van laden tot onderhoud, de totale kosten van het rijden in een elektrische besteller al dicht bij die van een brandstofversie in de buurt komen. Bovendien betekent invoeren van de zones niet dat iedereen direct per 2025 over moet naar 100% elektrisch vervoer om de stad in te komen. Voor 75% verandert er per 2025 niets.

Ontheffingen

“Ondernemers die nog geen directe overstap naar 100% elektrisch kunnen maken, kunnen er door de overgangstermijnen voor kiezen om vóór 1 januari 2025 een nieuwe of tweedehands Euro 6-bestelauto aan te schaffen. Daarmee hebben ze dan nog tot 2028 toegang tot de zone. Daarnaast zijn er volop ontheffingen en vrijstellingen voor ondernemers die vanwege financiële redenen of gebrek aan beschikbare alternatieven geen overstap kunnen maken. Ook als je bijvoorbeeld je bestaande zware aanhanger niet achter een elektrische bestelauto kan koppelen.”

Download de position paper van BOVAG over zero-emissiezones.

Lees het artikel op NU.nl met een quote van BOVAG-voorzitter Han ten Broeke: 'Ondernemers verdeeld over uitstootvrije binnensteden: is 2025 nog haalbaar?'

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.