Bovag logo
Bijna 12 procent minder nieuwe aanhangwagens geregistreerd
0%
Terug

Bijna 12 procent minder nieuwe aanhangwagens geregistreerd

Laatste update 01 januari 2020Leestijd: 2 min
Artikel header afbeelding

In de periode januari tot en met april werden bijna 12 procent minder nieuwe aanhangwagens afgeleverd dan in dezelfde maanden vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG en RDC. In totaal ging het om 8.534 exemplaren, tegen 9.647 een jaar geleden.

In april bedroeg de daling ten opzichte van dezelfde maand in 2021 ook bijna 12 procent, tot een afzet van 2.198 stuks. Alle voorgaande verkoopmaanden vielen ook lager uit dan in dezelfde periodes vorig jaar. Het totaal van de eerste vier maanden in 2021 betrof een verkooprecord sinds RDC op maandbasis deze data registreert (2007) en het totaal van de afgelopen vier maanden is nog immer het op een na hoogste niveau sinds 2008. Destijds werden in de eerste vier maanden van het jaar 8.860 nieuwe aanhangwagens geregistreerd. De populairste merken dit jaar tot nu toe zijn Hapert met bijna 16 procent marktaandeel, Henra met ruim 11 procent, Anssems (bijna 11 procent), Hulco (7,5 procent), Eduard (6,5 procent) en Saris (ruim 6 procent). Onder de noemer ‘Henra Aanhangwagens’ zijn naast het merk ‘Henra’ in de officiële statistieken overigens nog eens 2,7 procent van alle registraties zichtbaar, waardoor het totale marktaandeel van deze fabrikant wellicht nog hoger uitpakt dan de genoemde ruim 11 procent.

Occasions dalen mee

Net als de afzet van nieuwe aanhangwagens zag de vakhandel ook de verkoop van occasions dalen ten opzichte van het vorige (record)jaar. Tot en met april 2022 werden 3.795 gebruikte aanhangwagens afgeleverd; nog immer -na vorig jaar- het hoogste aantal ooit voor deze periode in een kalenderjaar, maar wel bijna 11 procent minder dan een jaar geleden. Vorige maand werden 940 tweedehands exemplaren verkocht en ook dat was zo’n 11 procent minder in vergelijking met april 2021. De particuliere occasionhandel, oftewel zonder tussenkomst van professionele verkopers, daalde in de eerste vier maanden van dit jaar met 4,3 procent tot ruim 14.000 transacties.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.