De pagina wordt geladen...

Bovag logo
ARBO in de spotlight: Bedrijfshulpverlening
0%
Terug

ARBO in de spotlight: Bedrijfshulpverlening

Laatste update 17 januari 2025Leestijd: 4 min
Eerstehulp doos

Waar gewerkt wordt, zijn gezondheidsrisico's. Zo kijkt de kantoormedewerker (te) vaak naar een beeldscherm, zit een rij-instructeur veel in dezelfde houding, wordt er in een magazijn soms zwaar getild, werkt een monteur met gevaarlijke stoffen en kan de baliemedewerker met agressie van klanten te maken krijgen. Het doel is dat elke medewerker gezond zijn pensioenleeftijd moet kunnen halen. Aandacht voor arbeidsomstandigheden en een goed arbobeleid dragen hieraan bij. Daarom zetten we bij BOVAG regelmatig het onderwerp arbeidsomstandigheden in de spotlight. Deze keer: BHV (bedrijfshulpverlening)

BHV speelt een belangrijke rol in de veiligheid van een bedrijf. In de Arbowet staat dan ook dat elke werkgever BHV’ers moet hebben. Een BHV’er is een medewerker die helpt met:

  • Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen
  • Het beperken en bestrijden van brand. Het beperken van de gevolgen van ongevallen
  • In geval van een noodsituatie het alarmeren en evacueren van medewerkers en andere personen in het bedrijf.


Niet elke BHV’er hoeft alle taken te kunnen. Het is mogelijk om de taken te verdelen. Bijvoorbeeld bij een heel groot pand waar relatief weinig mensen werken kunnen meer BHV’ers bij de de taak van evacuatie nodig zijn. Wel moeten alle BHV-taken voldoende aanwezig zijn.

Hoeveel BHV’ers?

De wet schrijft niet voor hoeveel BHV’ers er precies moeten zijn. Dat hangt namelijk af van de grootte van het bedrijf en de risico’s die er zijn. Maar doordat er altijd BHV aanwezig moet zijn, is het aannemelijk dat een BHV’er te weinig is. Deze medewerker gaat soms ook op vakantie, is vrij of kan een keer ziek zijn.

Het is in sommige gevallen mogelijk om samen te werken met nabijgelegen bedrijven om de BHV te waarborgen. Daar zijn wel regels voor. Zo moet een BHV’er bijvoorbeeld binnen drie minuten paraat staan. Je blijft als werkgever altijd zelf verantwoordelijk voor het regelen van een goede BHV. Dus werk je samen met een ander bedrijf, spreek de regels goed af en leg ze vast op papier.

Opleiding

Een BHV’er moet de juiste opleiding en materialen hebben om de taak goed te kunnen uitvoeren. Ook hier schrijft de wet niet voor welke opleiding, omdat dat afhangt van de situatie in je bedrijf. Er zijn verschillende aspecten binnen BHV, zoals eerste hulp bij ongevallen, reanimatie, brandbestrijding en evacuatie. Als je brandgevaarlijke processen uitvoert, zoals lassen, is het blussen van branden ook onderdeel van de BHV-training.

Met één keer een opleiding ben je niet klaar. Het is belangrijk dat BHV’ers regelmatig een herhalingsopleiding volgen. In de branche RI&E staat een keer per twee jaar voorgeschreven. Daarnaast moet er ook voldoende oefening zijn in de ontruiming van het pand.

Je kunt bij verschillende aanbieders een BHV-opleiding volgen, bijvoorbeeld bij Innovam. Zo'n training kan fysiek of online. Kijk goed wat bij jouw bedrijf past en nodig is om de BHV-taken goed uit te voeren. Via Pitspro is er een online-training BHV gericht op tankstations.

BHV ook in de RI&E

Nu BHV een onderdeel is van veilig en gezond werken, staan hier ook een aantal vragen over in de (branche)-RI&E. Heb jij een RI&E? En hoe actueel is deze? Kijk voor meer informatie over de RI&E en toegang tot de RI&E hier.

Vragen

Heb je nog vragen over BHV, je RI&E of over veilig en gezond werken? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 - 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.