De pagina wordt geladen...
VVD, NSC en PVV willen een aparte wettelijke categorie voor de fatbike instellen, samen met een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes. De partijen namen geen genoegen met de reactie van de minister afgelopen woensdag dat juridisch onderscheid van de fatbike niet effectief zou zijn. Ook voelen de partijen niet voor zijn voorstel om maatregelen te nemen die alle elektrische fietsgebruikers raken.
In de media viel de laatste dagen al veel te lezen over de fatbike. Zo heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) sinds juli de invoer van 16.500 fatbikes uit China tegengehouden. Het gaat om ongekeurde bromfietsen met het uiterlijk van een fatbike, die als elektrische fietsen te koop (zouden) worden aangeboden.
Ook BOVAG heeft de afgelopen periode het ministerie en de Tweede Kamer opgeroepen om een grondig onderzoek uit te voeren hoe van de fatbike een aparte wettelijke categorie kan worden gemaakt. BOVAG is geen voorstander van maatregelen die álle elektrische fietsen raken.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is van mening dat een juridisch onderscheid in theorie mogelijk is maar dat uit onderzoek blijkt dat dit niet effectief is omdat bijvoorbeeld dikke banden de fatbike niet onveiliger maken en de markt zich zal aanpassen. Als alternatief stelde minister Madlener een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht (14 tot 18 jaar) voor álle elektrische fietsen voor.
Afgelopen woensdag namen verschillende partijen in de Tweede Kamer geen genoegen met deze uitleg en riepen de minister op om een minimumleeftijd en een helmplicht voor fatbikes in te voeren. Hester Veltman (VVD) en Olger van Dijk (NSC) riepen de minister, met steun van de PVV, in hun motie op om voor aanknopingspunten te kijken naar de bijzondere bromfiets, het LEV-kader of de Europese typegoedkeuring. BOVAG is positief over de oproep vanuit de Tweede Kamer voor een aparte wettelijke categorie voor de fatbike.
Naast eerder genoemde motie pleiten NSC en het CDA voor onderzoek naar de mogelijkheden van een vorm van typegoedkeuring voor alle elektrische fietsen met trapondersteuning. GroenLinks -PvdA en D66 willen een onderzoek of de kentekenplicht uitgebreid kan worden naar al het gemotoriseerd verkeer.
Naar de mening van BOVAG is extra regelgeving zoals een Europese typegoedkeuring of kentekenplicht voor álle elektrische fietsen onwenselijk. Dit zal leiden tot meer administratie, duurdere fietsen en een langere procesontwikkeling.
Op 24 september stemt de Tweede Kamer over de voorstellen.