Bovag logo
Aantal verkeersdoden stijgt fors, Verkeersveiligheidscoalitie wil extra maatregelen
0%
Terug

Aantal verkeersdoden stijgt fors, Verkeersveiligheidscoalitie wil extra maatregelen

Laatste update 20 april 2023Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

De Verkeersveiligheidscoalitie, waar BOVAG sinds kort kernlid van is, is diep geraakt door de enorme toename van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers. Deze week maakte het CBS bekend dat er in 2022 737 verkeersdoden zijn gevallen. Dat maakt duidelijk dat er extra maatregelen nodig zijn om de gewenste halvering van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in 2030 te halen, met name forse investeringen in onder meer verkeershandhaving en fietsveiligheid.

In 2022 kwamen 737 mensen om door een verkeersongeval, 147 meer dan in 2021. Daarmee is het aantal verkeersdoden het hoogst sinds 2008. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers nam het sterkst toe onder fietsers van 75 jaar of ouder. Het aantal aanrijdingen van auto’s met fietsers is verdubbeld. Kwetsbare verkeersdeelnemers zoals (elektrische) fietsers zijn dus vaker verkeersslachtoffer dan voorheen. Maar ook onder automobilisten is het aantal dodelijke slachtoffers toegenomen. Dit heeft mede te maken met de toename van riskant gedrag in het verkeer. Zo is het aantal bestuurders dat onder invloed van alcohol aan het verkeer deelneemt de afgelopen vijf jaar verdubbeld. En de pakkans is vanwege onvoldoende handhavingscapaciteit gering. Daarnaast wordt de (elektrische) fiets steeds intensiever gebruikt, wat voor een toename van het aantal dodelijke slachtoffers en ernstig gewonden zorgt.

Om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te brengen zijn forse investeringen in onder meer verkeershandhaving en fietsveiligheid noodzakelijk. Voor de verbetering van de infrastructuur is dankzij de investeringsimpuls Verkeersveiligheid 500 miljoen euro beschikbaar gekomen. Dat is een stap in de goede richting, maar onvoldoende om het tij te keren. De Verkeersveiligheidscoalitie roept de politiek daarom op om zo snel mogelijk extra maatregelen te nemen. De coalitiepartners ondernemen daarnaast zelf allerlei activiteiten om de verkeersveiligheid te stimuleren en deelname aan het verkeer veiliger te maken. Zo wordt er volop ingezet op verkeerseducatie voor de jongste verkeersdeelnemers, trainingen voor e-bike gebruikers en was er op 19 april de gezamenlijke actiedag om het dragen van fietshelm onder de aandacht te brengen.

BOVAG is lid van de kerngroep van de Verkeersveiligheidscoalitie, samen met partijen als ANWB en VVN. Kijk voor meer informatie op:

verkeersveiligheidscoalitie.nl

.

Lees ook:

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.