De pagina wordt geladen...

Bovag logo
ARBO in de spotlight: werken met gevaarlijke stoffen
0%
Terug

ARBO in de spotlight: werken met gevaarlijke stoffen

Laatste update 14 mei 2024Leestijd: 3 min
Flesjes met gevaarlijke stoffen

Geen baan is zonder gezondheidsrisico's. In de werkplaats wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen en is er zwaar tilwerk. Het personeel op kantoor kijkt veel naar een beeldscherm. Een rij-instructeur werkt lang in dezelfde houding en personeel met klantcontact kan te maken krijgen met agressie en geweld. Ondanks dat gezondheid voor zowel werkgever als werknemer belangrijk is, zien we dat arbeidsomstandigheden (arbo) in de praktijk niet altijd de aandacht krijgt die het verdient. Daarom zetten we bij BOVAG regelmatig arbo in de spotlight. Deze keer: werken met gevaarlijke stoffen.

Wanneer je medewerkers met gevaarlijke stoffen werken, moet je inventariseren met welke gevaarlijke stoffen dat exact zijn. Ook moet je een blootstellingsbeoordeling maken en de te nemen maatregelen op een rijtje hebben. Dat klinkt best ingewikkeld. En eerlijk is eerlijk, dat is het soms ook. Daarom werkt BOVAG hard aan tools om je hierbij te ondersteunen. Vandaag aandacht voor stap 1, de inventarisatie.

RI&E en het inventariseren

Voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen is het verplicht om aandacht te hebben in de RI&E voor die stoffen. In alle (branche) RI&E’s waar BOVAG-bedrijven onder kunnen vallen, is dit onderwerp meegenomen. Voor de schadeherstelbedrijven is voor sommige gevaarlijke stoffen een veilige werkwijze opgesteld.

Een belangrijke eerste stap is weten waar je mee werkt. Dat is gewoonweg je bedrijf doorgaan en etiketten bekijken. De bevindingen hou je bij. Hoe je dat doet, staat je vrij. OOMT heeft een voorbeelddocument ontwikkeld, die tijdens een webinar op 3 juni om 16:00 uur ook wordt uitgelegd. Aanmelden voor dit webinar kan bij OOMT via deze link.

Wat is dan een gevaarlijke stof?

Een gevaarlijke stof levert gevaar op voor de gezondheid. Zo’n stof kan in een product zitten, maar kan ook ontstaan tijdens werkzaamheden. Denk bij dat laatste aan bijvoorbeeld lasrook. Remmenreinigers, koelvloeistoffen, brandstoffen, ontvetters en ook sommige schoonmaakmiddelen zijn producten waar gevaarlijke stoffen in kunnen zitten.

Op producten met gevaarlijke stoffen staat een etiket met een gevarensymbool. Bij twijfel kun je de leverancier om productinformatie vragen.

Voor het doen van een blootstellingsbeoordeling kan je gebruik maken van de zelfinspectie gevaarlijke stoffen van de Arbeidsinspectie of je kunt een deskundige inschakelen.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.