SERMI: vraag op tijd je VOG aan!

Laatste update 18 maart 2024 Leestijd: 2 min

Werk jij of je monteur aan Electronic Control Units, sleutels, contact- of deursloten van voertuigen, dan heb je vanaf 1 april 2024 een SERMI-certificaat nodig. Voor je SERMI-aanvraag is ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Vraag nu al je VOG aan om in april klaar te zijn voor je SERMI-certificaataanvraag. 

Om te kunnen programmeren of coderen aan (bestel)auto-, camper- en vrachtwagenonderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie kon je tot nu toe een certificaat aanvragen via de fabrikant van het voertuig. Vanaf 1 april bundelt en vervangt het SERMI-certificaat alle bestaande certificaten. Je kunt dan geen merkspecifieke antidiefstalcertificaten meer aanvragen of verlengen. Heb je een SERMI-certificaat nodig, dan kun je bij een onafhankelijk certificeringsbedrijf terecht die de aanvraag onderzoekt en het certificaat uitreikt. Voor BOVAG-leden geldt een korting op de certificaataanvraag. Kijk op mijn.bovag.nl/sermi voor meer informatie hierover. 

Aandachtspunten VOG

Om een SERMI-certificaat te kunnen aanvragen heb je onder meer een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Het kan enkele weken duren voordat je de VOG in je bezit hebt. Begin dus op tijd met de aanvraag! 
Stappenplan bij aanvraag VOG:
  1. Ga naar justis.nl. Let op: voor je aanvraag heb je eHerkenning nodig. 
  2. Als je medewerker ook met SERMI wil kunnen werken is ook zijn of haar VOG (VOG natuurlijke personen) nodig. Voor medewerkers kun je deze aanvraag klaarzetten, Je vinkt daarbij ‘algemeen screeningsprofiel’ aan, en bij de risicogebieden: 1 (informatie), 4 (diensten) en 6 (proces). Daarna selecteer je de onderdelen: 11, 12, 13, 41 en 61. Bij doel aanvraag (2.2) noteer je vervolgens: ‘anders, namelijk: verkrijgen SERMI-certificaat’. 
  3. Bedrijven (geen zzp’ers) hebben een VOG RP nodig. Bij het doel van de aanvraag (1.2) geef je aan: ‘anders, namelijk: ‘verkrijgen SERMI-certificaat’. Een vof heeft overigens ook een VOG RP nodig. 
Alles over SERMI vind je op mijn.bovag.nl/sermi.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring